Ako si vybrať notebook do domácnosti ?

     Ako si vybrať notebook do domácnosti ?

    • Tipy a návody
    • Publikované 18.06.2021 11:03:00
    • Upravené 26.07.2021 16:54:30

     Ako si vybrať notebook do domácnosti

     

    Určite ste v minulosti riešili situáciu, že ste hľadali a vyberali nový notebook. Doba ide rýchlo dopredu a domácnosť bez notebooku je už skôr raritou. Či už kvôli stále častejšej práce z domu alebo domácemu vzdelávaniu našich detí. Známi v mojom okolí sa ma často pýtajú, podľa čoho vybrať ten správny model. Vždy rád poradím, veď ako sa hovorí, dobrá rada nad zlato.

    Ľudia častokrát vyberajú podľa značky. Pramení to najmä z dobrých skúsenosti z minulosti. Ja by som vám chcel skôr poradiť tipy, na čo sa pri výbere zamerať. Vyberať by sme mali podľa toho, na čo nám má notebook v domácnosti slúžiť.

    Prvou základnou otázkou je veľkosť UHLOPRIEČKY notebooku. Je to vzdialenosť od spodného ľavého rohu k hornému pravému rohu notebooku, a tým je vlastne určená jeho veľkosť.

     

    Štrnásť palcová uhlopriečka (14“) patrí medzi tie kompaktnejšie riešenia. Po danej veľkosti siahneme, keď hľadáme čo najmenšie rozmery. Jej veľká prednosť, je dobrá prenositeľnosť zariadenia. Takže ak viete, že svoj notebook nebudete používať len doma, ale budete ho často prenášať a brať mimo domov, je to skvelá voľba.

     

    Pätnásť palcová uhlopriečka (15“) patrí medzi ten najbežnejší rozmer. Je to, ako sa vraví, zlatý stred a výberom tejto veľkosti nič nepokazíte.

     

    Sedemnásť palcový rozmer (17“) je skôr určený na prácu, napr. s grafikou. Prípadne, ak má slúžiť počítač ako náhrada sledovania televízie a filmov. Prenášať takýto notebook môže byť pre niekoho ale mierne nepohodlné. Ak bude mať ale svoje stabilné miesto na pracovnom stole, je to úplne skvelý pomocník.

     

    Srdcom každého počítača je PROCESOR. Na bežnú prácu do domácnosti nepotrebujeme hľadať extra veľký výkon. Súčasné nové procesory sú už dostatočne vyladené, aby zvládali záťaž bežného používania, takže tým si lámať hlavu nemusíte.

     

    Na čo by som sa ale určite zameral, je PEVNÝ DISK. Väčšina počítačov obsahuje štandardný HDD (pevný disk). Výhodou je ich spoľahlivosť. Dobre vám poslúžia dlhé obdobie. Výber kapacity je individuálny. Na domáce použitie úplne postačuje 128 GB (gigabajtov). Daná veľkosť zobrazuje, koľko dát si na daný disk môžete uložiť. Napríklad fotografie, filmy, dokumenty alebo obľúbenú hudbu. Ak po kúpe zistíte, že Vám daná kapacita nepostačuje, riešenie je jednoduché. Vďaka USB portu sa dá kedykoľvek pripojiť ďalší pevný disk s väčšou kapacitou. Existuje aj modernejšia technológia, ktorá sa nazýva SSD disk. Jeho veľkou výhodou je rýchlosť. Do pár sekúnd od zapnutia je počítač pripravený na používanie.

     

    OPERAČNÁ PAMÄŤ (RAM) je ďalšou dôležitou súčasťou.

    Základná veľkosť sú 2GB. Slúži na pohodlnú prácu s mailom a klasické prehliadanie webových stránok. Na vyhľadanie aktuálneho počasia, alebo nového receptu optimálne postačuje.

    Druhou variantou je pamäť s veľkosťou 4GB. Ak prehliadate viacero stránok naraz, alebo radi sledujte vaše obľúbené videá na populárnom webe YOUTUBE, je táto pamäť ideálna. Zvládne aj prácu s balíkom Microsoft Office. Ten obsahuje aplikácie ako Word, Excel alebo PowerPoint, čo študenti určite ocenia.

    Treťou variantou je pamäť 8GB. Daná pamäť je vhodná, ak radi upravujete fotografie alebo videá. Prehrávanie videí s vysokým rozlíšením a v tej najvyššej kvalite nie sú žiadnou prekážkou. A ak sa po práci budete chcieť odreagovať pri nenáročnej počítačovej hre, určite zvládne aj to. Vaše deti budú tiež nadšené

     

    Čo sa týka počtu a typov PORTOV (vstupov, slúžiacich na pripojenie do notebooku), nestáva sa, že by výrobcovia na niečo zabudli. Určite je ale dobré všimnúť si, aké porty notebook obsahuje. Ak chceme napríklad pripájať externý monitor je dôležitý HDMI port. Čoraz častejšie býva prítomný USB C port, ktorý slúži na rýchly prenos vašich dát. Je dobré si skontrolovať aj to, či zariadenie obsahuje a podporuje sieťový adaptér. Nie všetky zariadenia tento adaptér obsahujú. Niektoré fungujú len cez rozhranie WiFi. Ak sa však doma pripojujete sieťovým káblom, ktorý vám zabezpečuje stabilnú rýchlosť oproti WiFi pripojeniu, mohol by Vám chýbať.

    A moje posledné dva tipy na záver:

    Pri kúpe notebooku je dobré overiť, či zariadenie, ktoré kupujete obsahuje aj OPERAČNÝ SYSTÉM. Spoločnosť Microsoft sa pravidelne stará o svojich zákazníkov. Prinášajú rôzne aktualizácie s novými funkciami a je super, keď je systém už nainštalovaný a vy to nemusíte riešiť. Najaktuálnejšia verzia pre rok 2021 je Windows 10.

    A určite nezabudnite na ZABEZPEČENIE vášho notebooku. Vrelo môžem odporučiť antivírusový program od slovenskej firmy Eset. Táto firma dlhé roky pracuje na tom, aby práca na našich počítačoch bola čo najbezpečnejšia a získava i mnohé ocenenia v oblasti ochrany. O tom si môže viac prečítať v našom minulom článku, ktorý nájdete tu.

     

    Ak Vám je výber notebooku do domácnosti jasnejší, môžete sa do jeho výberu pustiť ihneď – notebooky do domácnosti na http://www.bigon.sk

    Dobré nakupovanie!