Základné počítačové pojmy

    Základné počítačové pojmy

    Základné počítačové pojmy

     

    V dnešnom príspevku by som vám chcel bližšie priblížiť rôzne počítačové termíny. Určite ste už v minulosti kupovali počítač alebo notebook a neboli ste si istý, čo znamená pevný disk, pamäť RAM alebo grafická karta. Poďme sa bližšie pozrieť na jednotlivé časti, z ktorých sa počítač skladá.

     

    HP 14

    ZÁKLADNÁ DOSKA

    Každý počítač obsahuje matičnú dosku. Je akýmsi zjednocujúcim prvkom, do ktorého sa všetky ostatné časti počítača zapájajú. Napríklad sa do nej pripojí pevný disk, pamäť RAM alebo grafická karta. Pri notebookoch je výrazne menšia, aby sa zmestila do úzkeho plastu.

     

    PROCESOR

    Skratkou sa označuje ako CPU. Osobný počítač väčšinou obsahuje jeden procesor. A čo taký procesor robí? Spracováva inštrukcie, alebo dáta programu vo forme strojového kódu.

    Jeho výber je veľmi dôležitý. Ak budeme počítač používať v domácnosti a na kancelárske práce, nemusíme hľadať ten najvýkonnejší. Opačne je to zase pri hernom počítači. Tam je výkon procesora rozhodujúci.

     

    PEVNÝ DISK

    Tiež sa môžeme stretnúť s označením HDD. Je to elektromechanické zariadenie, ktoré sa používa na uchovávanie dát ( informácii ) v počítačoch. Všetky vaše fotografie, filmy alebo obľúbené pesničky sú uložené na takomto disku. V dnešnej dobe sa častejšie stretávame s pojmom SSD disk. Je to označenie pevného disku, ktorý ponúka výrazne väčšiu rýchlosť. U disku je dôležitá kapacita. Tá môže byť rôzna. Od 128 gigabajtov až po obrovské kapacity niekoľkých terabajtov. Dané hodnoty znamenajú, koľko dát si môžete na disk uložiť. Ak si kúpite počítač s menšou kapacitou a potrebujete ju navýšiť, je to jednoduché. Ku každému počítaču sa dá pripojiť externý pevný disk s ľubovoľnou kapacitou.

     

    GRAFICKÁ KARTA

    Tu rozlišujeme dva základne typy grafický kariet.

    1. Integrovaná grafická karta (vhodná na bežné používanie v domácnosti, kde prioritou nie je grafický výkon).
    2. Samostatná grafická karta (určená na prácu s grafikou a hranie hier)

    A čo taká karta robí? V skratke, zabezpečuje zobrazenie informácií na monitore. V dnešnej dobe je na trhu veľký výber grafických kariet. Od základných až po tie špičkové. Výhodou stolového počítača je, že si ju vieme kedykoľvek vymeniť za modernejšiu. Pri notebooku táto možnosť výmeny chýba a karta je napevno nainštalovaná od výroby.

     

    DISPLEJ (MONITOR)

    Slúži na zobrazovanie textový a grafických informácií. Najbežnejšie používaním tipom je LCD. V minulosti sa používala technológia CRT, ktorá je momentálne v úzadí. Opäť nájdeme dva základné tipy.

    1. Samostatný displej k PC zostave, nazývaný aj monitor

    2. Vstavaný displej v notebooku.

    Dôležitým parametrom pri výbere je rozlíšenie displeja.

    Rozlišujeme tri základne rozlíšenia:

    1. HD rozlíšenie (1280x720 bodov) – bežná práca v domácnosti, prehliadanie webu.
    2. FULL HD rozlíšenie (1920x1080 bodov) – práca s fotkami, úprava videí.
    3. ULTRA HD rozlíšenie (4K) (3840x2160 bodov) – streamovacie služby prinášajú svoj obsah už v takomto špičkovom rozlíšení, prináša extra vizuálny zážitok.

    Toto sú len niektoré pojmy, ktoré som Vám chcel dnes priblížiť. V budúcnosti sa môžeme detailnejšie pozrieť na ďalšie komponenty. Majte skvelý deň a dúfam, že Vám dnešný článok pomôže v orientácii pri ďalšom nákupe