Windows 11 – prvé dojmy

    Windows 11 – prvé dojmy

    • Recenzie
    • Publikované 10.10.2021 22:37:00
    • Upravené 11.10.2021 09:16:11

     

    Windows 11 – prvé dojmy

     

    Na toto testovanie som sa extra tešil. Dostal som zaujímavú možnosť otestovať nový operačný systém od spoločnosti Microsoft – Windows 11. Jedná sa o novú verziu veľmi známeho operačného systému, ktorý sa používa dlhé roky po celom svete. Nie je to finálna verzia, tá bude predstavená za pár mesiacov. O prvé dojmy sa môžem s vami podeliť už teraz.

     

    Niektoré staršie verzie systému Windows boli vydarené, niektoré naopak menej. Sám som bol veľmi zvedavý ako sa stým Microsoft vysporiadal a čo všetko vylepšil vo svojej najnovšej verzii. Samozrejme, len čas ukáže ako to zvládol.

     

    Štart systému bol rýchly. To ale samozrejme závisí od komponentov vo vašom počítači. Mnou testovaný model bol od spoločnosti Lenovo, z radu ThinkPad, ktoré sa dlhodobo vyznačuje vysokým výkonom.

     

    Ako prvé ma na Windows 11 zaujala domovská obrazovka a ponuka štart. Všetko sa presunulo do centrálnej línie a nápadne to pripomína systém od spoločnosti Apple, Mac OS. To však nie je na škodu a dizajnovo to vyzerá veľmi dobre.

     

    Priamo na hlavnej lište pribudli nové prvky. Vyhľadávanie je praktický prvok. Ikona miniaplikácii je akási možnosť záložiek alebo widgetov, z ktorých si môžete vybrať. Novinkou je priamo predinštalovaná aplikácia Teams na praktickú komunikáciu s rodinou. Nechýba rýchly webový prehliadač z dielne Microsoft pod označením Edge.  Prieskumník na prehľadávanie vašich súborov je taktiež šikovne umiestnení.  Ďalej tu nájdeme mailového klienta a Office. Všetko dôležité je umiestnené priamo na domovskej obrazovke a to vnímam  ako zaujímavé riešenie.

     

    Nová je aj ponuka nastavení. Príde mi prehľadnejšia a praktickejšia. Nechýba rýchle vyhľadávanie a tak všetko čo budete hľadať v rámci nastavení, nájdete do pár sekúnd. Graficky to celé pôsobí uhladene a všetko to vyzerá modernejšie a pútavo.

    Čo sa týka grafického spracovania a dizajnu Windows 11, nemôžem tejto novinke nič vytknúť. Vývojári sa s tým naozaj popasovali dobre a dizajn zaujme každého užívateľa. Výhodou sú veľké možnosti úprav a tak si môžete vzhľad upraviť do najmenších detailov. Zmenami prešla aj obrazovka uzamknutia.

     

    Ponuka štart má úplne nový dizajn. Na vrchu dominuje funkcia vyhľadávania. Novinkou je možnosť si pripnúť obľúbené aplikácie. To znamená, že ich máte dostupné hneď po kliknutí na ikonu štart. Pribudla možnosť odporúčaní. Na spodnej hrane ponuky štart nájdeme ovládanie vášho konta a možnosti napájania. Nechýba nič podstatné a tieto zmeny posunuli nový systém k lepšiemu.

     

    Celkovo ma systém príjemne prekvapil. Rýchle reakcie a všetko potrebné dostupné v ponuke štart. Odstránenie nie veľmi podarených dlaždíc z Windows 10 vnímam ako správny krok.

     

    Ak by ste mali aj Vy chuť vyskúšať túto horúcu novinku, v ponuke spoločnosti BigON už teraz nájdete modely s týmto systémom. Stačí si len vybrať na tomto linku. https://www.bigon.sk/kategoria/windows-11