Sú repasované počítače lepšie ako nové?

    Sú repasované počítače lepšie ako nové?

    • Recenzie
    • Publikované 02.08.2018 15:57:00
    • Upravené 29.09.2021 17:26:10

    Pri započutí alebo prečítaní slovného spojenia "repasované notebooky", alebo inak "obnovené notebooky", mnohí ľudia začnú pochybovať o tom, či sa kúpa repasovaného modelu naozaj oplatí. Práve preto sme sa rozhodli týmto ľudom pomôcť a porovnali sme nový notebook s repasovaným. Ako súperov sme vybrali nový Acer Extensa 15 a obnovený Lenovo ThinkPad T440p, ktoré sa s cenou okolo 350 eur nachádzajú v rovnakej cenovej kategórii. Aké sú medzi týmito notebookmi spoločné či rozdielne vlastnosti?

    Lenovo ThinkPad T440p a Acer Extensa 15 - pohľad na otvorené notebooky

    Obe firmy sa rozhodli nadizajnovať nenápadný notebook. Telá oboch notebookov sú totiž čiernej farby, aj keď Acer sa rozhodol na veko displeja a základňu pridať dierkovaný vzor. Zaujímavý malý detail má aj ThinkPad T440p. Bodka nad písmenom "I" totiž slúži ako kontrolka napájania. Čo sa týka kvality vyhotovenia, oba notebooky používajú plastový povrch či už na základni alebo veku displeja, no zatiaľ čo Extensa 15 využíva plast aj pri vnútornej konštrukcii, ThinkPad T440p používa technológiu Roll-Cage, pri ktorej sú komponenty chránené konštrukciou z horčíkovej zliatiny a uhlíkových vlákien.

    vypredaj

    Obidva modely sú dostatočne pevné, no práve vďaka použitým materiálom má v tomto ohľade repasovaný ThinkPad navrch. Odolnosť ThinkPadu doplňuje aj klávesnica odolná voči poliatiu, či splnenie vojenského štandardu MIL-STD-810G, ktorý testuje odolnosť voči prachu, vode, teplote či nárazom. Obe tieto funkcie na Aceri chýbajú.

    Lenovo ThinkPad T440p - pohľad spredu

    Rozmery oboch notebookov sa líšia. ThinkPad T440p je užší a kratší, no Acer Extensa 15 je o 4mm tenší. Do väčšieho tela Aceru sa teda zmestil 15,6" displej narozdiel od ThinkPadu, ktorý má displej s uhlopriečkou 14". Oba displeje ponúkajú rozlíšenie 1366x768, no menšia rozloha displeju na ThinkPade znamená, že obraz je asi o 10% ostrejší.

    Acer Extensa 15 - pohľad spredu

    Zobrazovacia technológia TN oboch obrazoviek znamená, že pozorovacie uhly nie sú najlepšie, no pri pohľade priamo na displej sú farby pomerne presné. Oba displeje sú teda rovnako vhodné na kancelársku prácu či pozeranie filmov, aj keď pri pozeraní bude niektorým ľuďom viac vyhovovať väčšia uhlopriečka notebooku Acer Extensa 15.

    Lenovo ThinkPad T440p a Acer Extensa 15 - pohľad na klávesnice

    Klávesnice na oboch notebookoch sú štýlu chiclet (klávesniva v tvare ostrovčeka), no to je asi jediná ich spoločná vlastnosť. Klávesnica na ThinkPade T440p má oproti Aceru Extensa 15 väčší zdvih kláves a výraznejšiu odozvu po stlačení. Ako už býva na všetkých ThinkPadoch od deväťdesiatych rokov zvykom, klávesa Fn a Ctrl sú oproti väčšine klávesníc vymenené. Zaujímavou funkciou je aj FnLock, ktorý umožní prepínať funkcie kláves F1 až F12.

    Na oboch klávesniciach sa ale píše veľmi dobre, na ThinkPade T440p sme po štyroch pokusoch dosiahli priemernú rýchlosť 87 slov za minútu a Acer Extensa 15 nám ich umožnil napísať 91. Na ThinkPade medzi klávesami G, H a B svieti červený TrackPoint, ktorý slúži ako náhrada touchpadu na tejto rade notebookov už 20 rokov. Aceru takýto TrackPoint chýba.

    Lenovo ThinkPad T440p - pohľad na TrackPoint

    Pravá strana klávesníc sa taktiež líši. Acer Extensa 15 tam má umiestnenú numerickú klávesnicu, ktorá sa do ThinkPadu T440p nezmestila, no na druhej strane sa na tomto mieste nachádza skener odtlačkov prstov. Ten spolupracuje s funkciou Windows Hello a teda ponúka možnosť prihlásiť sa do počítača jednoduchým potiahnutím prsta po skeneri.

    Touchpady na oboch notebookoch prinášajú dve riešenia, ktoré sú na prvý pohľad podobné, majú aj mnohé rozdiely. Ani jeden touchpad totiž nemá pod sebou či nad sebou oddelené tlačidlá. Hlavný rozdiel je ale v tom, že na ThinkPade T440p je touchpad všade rovnako vysoký a má pomerne vysoký zdvih, zatiaľ čo Acer Extensa 15 má nízkoprofilový touchpad, ktorý je zo spodnej strany skosený a zdvih je teda vyšší na spodnej strane než pri klávesnici.

    Acer Extensa 15 - pohľad na klávesnicu

    Oba spôsoby majú svoje výhody alebo nevýhody, pretože touchpad na ThinkPade je netradičný a teda si naň treba chvíľu zvykať, no touchpad na Aceri Extensa má od výroby veľmi vysokú senzitivitu. Tá sa ale dá bezproblémovo znížiť v nastaveniach. Na oboch notebookoch sa s touchpadmi pracuje dobre, gestá s použitím viacerých prstov ako napríklad "drag&drop" alebo posúvanie obsahu dvoma prstami fungovali bezchybne.

    Lenovo ThinkPad T440p - pohľad na klávesnicu

    Konektivita oboch notebookov by mala drvivej väčšine používateľov stačiť. Oba modely ponúkajú 2 USB 2.0 porty, gigabitový Ethernet, čítačku SD kariet a DVD-RW mechaniku, no tam sa ich spoločné vlastnosti končia. Acer Extensa 15 disponuje 1 USB 3.0 portom a HDMI konektorom, na druhej strane ThinkPad T440p ponúka 2 USB 3.0 porty, miniDisplayPort a VGA výstup.

    Acer Extensa 15 - konektivita zozadu

    Acer Extensa 15 - konektivita na ľavej hrane

    Acer Extensa 15 - konektivita na pravej hrane

    Nový Acer Extensa teda ponúka HDMI, ktoré sa narozdiel od DisplayPortu dá nájsť aj na televízoroch, no repasovaný ThinkPad T440p má o jeden USB 3.0 port naviac a ponúka aj analógové VGA pre pripojenie k starším monitorom.

    Lenovo ThinkPad T440p - konektivita na ľavej hrane

    Lenovo ThinkPad T440p - konektivita na pravej hrane

    Lenovo ThinkPad T440p - konektivita na pravom hornom rohu

    Po výkonnostnej stránke ponúka ThinkPad T440p dvojjadrový procesor Intel Core i5-4200M so štyrmi vláknami a taktom 2,5GHz, zatiaľ čo v Acer Extensa 15 sa nachádza taktiež dvojjadrový čip, no ide o Intel Celeron N3060 s dvoma vláknami a frekvenciou 1,6GHz. V oboch notebookoch je 4GB operačná pamäť.

    Pri úložisku sa ale dostávame k najväčšiemu rozdielu - model Extensa 15 ponúka 500 GB pevný disk, zatiaľ čo ThinkPad T440p disponuje SSD s kapacitou 120 GB. To znamená, že na nový Acer je možné uložiť štvornásobok dát, ako napríklad filmov, fotografii či programov, no na druhej strane, SSD v obnovenom ThinkPade ponúka takmer päťnásobnú rýchlosť.

    Špecifikácie ale nie sú také podstatné ako výkon počas používania. Aby sa dali notebooky lepšie porovnať, využili sme tzv. benchmarky, ktoré otestujú rôzne prvky počítača (pričom ostatné faktory ostanú rovnaké) a vytvoria výsledok v podobe čísla.

    Podľa programu PCMark teda obnovený Lenovo ThinkPad T440p ponúka trojnásobok výkonu na kancelársku prácu v porovnaní s novým Acerom Extensa. Podľa dvoch testov procesora, CPU-Z a CineBench R15, zas obnovený ThinkPad T440p dosahuje pri náročnej práci až štvornásobok výkonu nového Aceru.

    Na oboch notebookoch sme ale vyskúšali aj kancelársku prácu či iné obyčajné činnosti. Napríklad vďaka SSD by sa obnovený ThinkPad stihol zapnúť takmer trikrát, než nabehne operačný systém na novom notebooku Acer Extensa. Táto medzera by sa ale dlhodobejším používaním zväčšila, pretože by sa notebooky kvôli viacerým nainštalovaným programom a uloženým dátam zapínali dlhšie.

    Obyčajný multitasking v prehliadači opäť ukazuje rozdiel medzi notebookmi - Acer Extensa 15 začal viditeľne spomaľovať už pri štyroch otvorených kartách v Mozille Firefox, no repasovaný ThinkPad T440p si poradil aj so šiestimi kartami, textovým editorom WordPad a prehrávačom hudby naraz.

    Lenovo ThinkPad T440p a Acer Extensa 15 - pohľad zboku

    Oba notebooky majú nainštalovaný operačný systém Windows 10, no líši sa jeho vydanie. Acer Extensa 15 ponúka edíciu Home, zatiaľ čo ThinkPad T440p používa vylepšenú verziu Pro. Rozdiel je aj v množstve predinštalovaných programov - na repasovanom ThinkPade sú predinštalované len programy, ktoré sú pribalené k Windowsu 10, no nový Acer Extensa 15 má viac programov, ako napríklad 30-dňovú verziu antivírusu Norton, eBay, správcu hesiel Dashlane či aplikáciu WildTangent Games, ktorá slúži ako obchod pre jednoduché hry. Tieto programy síce možno odinštalovať, no vo výrobnej konfigurácii môžu negatívne ovplyvňovať výkon.

    Lenovo ThinkPad T440p a Acer Extensa 15 - pohľad zozadu

    Celkovo je teda víťazom duelu obnovený kus - Lenovo ThinkPad T440p. Ponúka výkonný procesor Intel Core i5, rýchle, aj keď menšie SSD, displej vhodný na väčšinu práce, mnoho konektivity a Windows 10 Pro. Nový model Acer Extensa 15 síce ponúka rozmernejší displej a numerickú klávesnicu, no procesor Intel Celeron s obyčajným pevným diskom jednoducho nedokážu bežať rýchlo.

    Oba notebooky pri svojich pôvodných cenách patria do úplne rozdielnych kategórii - ThinkPad T440p predstavuje výkonnú mašinu pre podnikateľov a Acer Extensa 15 sa orientuje na nenáročných používateľov, ktorí potrebujú nejaké zariadenie na prezeranie internetu. Vďaka tomu, že je ThinkPad obnovený, je schopný súperiť s takými modelmi, ktoré dokáže hravo prekonať, a preto sa v cenovej kategórii okolo 350 eur určite oplatí.

     

    Kúpiť Lenovo ThinkPad T440p »