RECENZIA: Lenovo ThinkPad T470

    RECENZIA: Lenovo ThinkPad T470

    • Recenzie
    • Publikované 18.07.2017 15:43:32
    • Upravené 26.11.2017 01:20:44

    V portfóliu Lenova je viacero produktových rád. Medzi ne patrí aj rada ThinkPad, ktorá je určená pre firmy a teda ponúka vysokú spoľahlivosť. Jedným z najlepších modelov tejto rady je ThinkPad T470, veď nie nadarmo má vo väčšine obchodov cenovku okolo 2700 eur. Keďže ale v tomto prípade ide o predvádzací kus, cena mohla byť zrazená o pätinu, aj keď s notebookom nebolo prakticky vôbec narábané.    

    Po dizajnovej stránke tu cítiť vplyv modernej doby, ktorý sa spojil so starými prvkami ThinkPadu. Telo notebooku je tenké, ale stále pevné. Pod klávesnicou je totiž tzv. Rollcage, ktorý sa nachádza aj na starších modeloch a ktorý spevňuje celé telo. Vďaka použitiu horčíkovej zliatiny je pevný aj rám displeja.

    Notebook má dokonca aj vojenskú certifikáciu MIL-STD-810G, podľa ktorej tento model vydrží nárazy, vysoké a nízke teploty, piesok a prach, či mnohé ďalšie nepriaznivé situácie. Zaujímavým dizajnovým prvkom je aj kontrolka nabíjania na veku displeja. Tá je totiž skrytá v bodke nad písmenom i v logu ThinkPad. Ďalšou zaujímavosťou notebooku sú aj jeho dve batérie. Keďže je jedna z nich vyberateľná, je teoreticky možné vymeniť vybitú batériu za nabitú počas chodu zariadenia a tak predĺžiť výdrž batérie, ktorá je ale aj bez toho veľmi dobrá.

    Po otvorení notebooku je možné vidieť 14" Full HD IPS displej. Ten má perfektné pozorovacie uhly a presné farby, na pozeranie filmov je teda ako stvorený. Pod týmto displejom sa nachádza klávesnica, na ktorej sa píše veľmi príjemne, ako je to pri ThinkPadoch zvykom. Táto klávesnica ale ponúka zopár zaujímavých funkcii. Jednou z nich je funkcia FnLock, ktorá umožňuje používať funkčné klávesy na ovládanie jasu a hlasitosti bez použitia klávesy Fn.

    Ďalšou výhodou je aj fakt, že aj keď je klávesa Fn v ľavom dolnom rohu, je ju v nastaveniach možné vymeniť s vedľajším Ctrl a dostať rozloženie kláves podobné iným notebookom. Okrem toho musím pochváliť možnosť zapnúť Vystrihovací nástroj pomocou klávesovej skratky, čo zľahčuje vytváranie snímok obrazovky  

    Medzi klávesami G, H a B sa nachádza pre ThinkPady typický TrackPoint. Ten slúži ako náhrada touchpadu a svoju funkciu vykonáva výborne. V nastaveniach je dokonca možné upraviť jeho rýchlosť, či funkciu troch tlačidiel pod klávesnicou, ktoré slúžia ako tlačidlá myši. Napravo od klávesnice sa zas nachádza tlačidlo napájania a skener odtlačkov prstov. Ten je presný a pri prihlasovaní prst identifikuje prakticky okamžite. Výhodou je, že prst na skener stačí priložiť a nie ho ťahať, ako to v minulosti bývalo zvykom. Pod klávesnicou je ClickPad, ktorý je spoľahlivý, prst sa po ňom kĺže bez problémov a pri "drag & drop" som nemal žiadne problémy.

    ThinkPad T470 ponúka mnoho portov. Na ľavej strane nájdeme port na napájací adaptér, jeden USB 3.1 Gen 1 a jeden USB 3.1 Gen 2 Type-C port s podporou štandardu Thunderbolt 3. Na pravej strane sa zas nachádza čítačka kariet 4 v 1, Ethernet port, HDMI, dva USB 3.1 Gen 1 porty, pričom jeden dokáže napájať zariadenia, aj keď je notebook v režime spánku alebo vypnutý, a 3,5mm combo jack. Po tejto stránke je teda notebook výborný.  

    Výkon zaisťuje dvojjadrový procesor Intel Core i7-7600U spolu s obrovským množstvom RAM – dostupných je až 32GB! To je viac než dosť na 40 kariet v prehliadači Google Chrome, ktorý je na operačnú pamäť náročný, a aj napriek tomu ostane polovica pamäte voľná. Aj keď sa to nezdá, na počítač dokáže byť nesmierne náročný aj Microsoft Excel, pokiaľ je v ňom zaplnených mnoho buniek. ThinkPad T470 ale prácu s obrovskou Excel tabuľkou či náročnými štatistickými programami zvládol bez problémov.

    Keďže je tento model určený pre firmy, procesor podporuje aj technológiu Intel vPro, ktorá zlepšuje výkon, bezpečnosť a spoľahlivosť systému. Okrem toho prináša rôzne vylepšenia, ktoré sa vo firemnom prostredí zídu, ako napríklad možnosť spravovať notebook na diaľku, aj keď je vypnutý. V procesore sa nachádza aj integrovaný grafický čip Intel HD Graphics 620, ktorý so svojou 1GB pamäťou najnovšie hry nezvládne, ale to od neho ani nik neočakáva. Úpravu videí a staršie hry však zvláda s prehľadom.

    Úložiskom je SSD Samsung PM961 s kapacitou 1TB. Ide o najvýkonnejší veľkoobchodný model, ktorý táto firma vo svojom portfóliu ponúka. Náš test rýchlosti pevného disku nameral priemernú rýchlosť zápisu na úrovni 1520 MB/s, čo znamená, že pri maximálnom využití rýchlosti disku je možné nahrať naň Full HD film za zhruba jednu sekundu. Zapínanie notebooku je aj vďaka tomuto disku bleskové.

    Operačným systémom je Windows 10 Pro vo vydaní Signature Edition. Ten je oproti obyčajnej verzii rýchlejší, pretože obsahuje menej predinštalovaných programov a systém je tak o niečo svižnejší. Medzi aplikáciami sa nachádzajú aj Lenovo Companion či Lenovo Settings. Nejde ale o zbytočné programy. Lenovo Settings totiž ponúka mnoho zaujímavých nastavení, ako napríklad možnosť obmedziť napájanie batérie, aby sa na neustálej úrovni 100% nepoškodila, či schopnosť vymeniť funkcie kláves Fn a Ctrl.

    Celkovo je Lenovo ThinkPad T470 skvelým notebookom. Jeho výhodami sú dizajn, ktorý je rovnako moderný, ako aj odolný, veľké množstvo portov, skvelý výkon a veľa maličkostí, ktoré dotvárajú a zlepšujú každodenné používanie. Pôvodná cena tohto notebooku avšak bola na úrovni vyše 2700 eur. Tento kus je ale predvádzací, čo znamená, že bol vybalený z krabice a vystavený vo výklade, no používaný nebol vôbec. Aj napriek tomu je jeho cena o vyše pätinu vyššia ako pri novom notebooku.

    Pri cene 2000 eur sa síce mnohým ľuďom zatočí hlava, no treba brať ohľad na to, že SSD v tomto notebooku stojí zhruba štvrtinu z tejto sumy, pretože má veľkú kapacitu a vysokú rýchlosť. Ostatné komponenty sú taktiež veľmi kvalitné a výkonné. ThinkPad T470 teda vrelo odporúčam podnikateľom, programátorom, či akémukoľvek inému náročnému používateľovi.