RECENZIA: Lenovo ThinkPad T420

    RECENZIA: Lenovo ThinkPad T420

    • Recenzie
    • Publikované 20.07.2017 13:51:08
    • Upravené 26.11.2017 01:21:59

    Lenovo ponúka vo svojom portfóliu viac modelových rád, ako IdeaPad, Yoga, či ThinkPad, pričom každá má svoje zameranie. A práve ThinkPad je radou s najlepšími a najspoľahlivejšími zariadeniami, ktoré dokáže Lenovo ponúknuť. Jedným z modelov tejto rady je ThinkPad T420, ktorým sa Lenovo snaží priniesť notebook s dobrým pomerom výkonu, odolnosti a prenosnosti. Jeho pôvodné určenie bolo pre firmy, avšak po obnovení je cena taká nízka, že si ho môže dovoliť prakticky každý. Aké sú ale jeho výhody a nevýhody? 

      

    Po dizajnovej stránke vyzerá notebook rovnako ako aj jeho predchodcovia. To ale znamená, že sa vo vnútri tela nachádza tzv. Rollcage vyrobený z horčíka, ktorý spevňuje celé telo a ochraňuje komponenty. Vďaka tomu sa notebook prakticky vôbec neohýba a je taký pevný, že by sa naň človek mohol aj postaviť a konštrukcia by sa nezlomila. Rám displeja je tiež nesmierne pevný a na jeho zohnutie je potrebné veľké množstvo sily.

    Čo sa týka odolnosti, výhodou je aj klávesnica, ktorá je sčasti odolná voči vode. Úplné ponorenie do vody síce neprežije, ale vyliatie pohára vody priamo na klávesnicu by ju nemalo "poslať do kremíkového neba", pretože voda vytečie odvodňovacími kanálikmi na spodnej strane notebooku.  

    Keď sme už pri klávesnici, tá ponúka tradičné rozpoloženie, ktoré je na rade ThinkPad rovnaké už vyše 10 rokov. Novým používateľom možno bude vadiť, že klávesa Fn sa nachádza na mieste, kde je na iných klávesniciach Ctrl, ale na to sa dá veľmi rýchlo zvyknúť. Výhodou sú tlačidlá na ovládanie hlasitosti, či tlačidlo ThinkVantage, ktoré dokáže otvoriť program na správu systému, obnoviť nefungujúci systém, či preniesť všetky systémové informácie do nového počítača. Zaujímavým prvkom klávesnice sú aj jamky pri šípkach, ktoré robia ich používanie príjemnejším.

    Všetky klávesy majú aj slovenské popisky. Nad tou s písmenom B nájdeme kombináciu touchpadu a trackpointu, ktorý Lenovo nazýva UltraNAV. Ten je po pár hodinách zvyku jednoduché používať a niekomu možno UltraNAV príde praktickejší ako touchpad. Touchpad je silnou a zároveň aj slabou stránkou tohto notebooku. Výhodou je možnosť výberu, pretože tlačidlá sú aj nad aj pod ním. Kvôli tomu je ale touchpad menší, ako by mohol byť. Inak je ale touchpad presný a jeho používanie by teda nemalo byť problémom.

    Nad klávesnicou a touchpadom sa nachádza 14,1" HD Ready displej z rozlíšením 1366x768. Sledovanie filmov či kancelárska práca by vďaka dostatočnému rozlíšeniu a veľmi dobrým pozorovacím uhlom nemali byť problémom. Jas je pri najvyššej úrovni dostatočne silný na prácu cez deň a najvyššia úroveň v noci oči veľmi neunaví.

      

    Výhodou tohto notebooku aj oproti mnohým drahším modelom je obrovská konektivita. Na bočných stranách sa nachádzajú 3 USB 2.0 porty (pričom jeden žltý na zadnej strane dokáže nabíjať zariadenia aj v režime spánku), jeden eSATA+USB port, do ktorého je okrem USB zariadení možné zapojiť aj iné externé pevné disky. Ďalej sa tu nachádza 3,5mm combo jack (na slúchadlá a mikrofón zároveň), VGA a DisplayPort výstupy na monitor, konektory RJ-11 a RJ-45/LAN pre internetové pripojenie, čítačka ExpressCard a čítačka kariet 5 v 1. Nevýhodou je v tomto prípade absencia HDMI či USB 3.1 portov.

      

    Výkonnostná stránka ThinkPadu T420 tiež nie je na zahodenie. Dvojjadrový procesor Intel Core i5-2520M a 4GB operačnej pamäte stačia na kancelársku prácu a pri 5-10 otvorených kartách v prehliadači a otvorenom textovom editore systém fungoval plynule a ani v náročnejších testoch nezaostával za niektorými drahšími, či novšími modelmi. Technológia Intel vPro, určená pre firmy, navyše prináša tzv. hyperthreading, ktorý zlepšuje výkon procesora, zvýšenú bezpečnosť, či možnosť spravovať počítač na diaľku, aj ak je vypnutý. Pevný disk by zas mal vďaka svojej 500GB kapacite a vysokej rýchlosti stačiť väčšine používateľov.

    Operačným systémom je na tomto notebooku Windows 7. Ten je síce už trochu starší, avšak stále je dostatočne nový na to, aby podporoval najnovšie programy a podľa mnohých ľudí ide dodnes o najlepšiu verziu Windowsu.

    Celkovo je ThinkPad T420 výborným notebookom. Keďže bol pôvodne určený pre firmy, pri jeho vydaní stál zhruba 1000 eur. Vďaka tomu, že je obnovený, je ale cena nastavená na asi pätinu tej pôvodnej. Model zameraný pre tých najnáročnejších je teda teraz vhodný pre kohokoľvek, či už ide o úradníka, študenta, seniora, alebo len obyčajného používateľa v domácnosti. S takouto nízkou cenovkou ho môžem odporučiť aj ako ďalší notebook do domácnosti, keďže úlohy, na ktoré je určený, zvláda excelentne.