Recenzia: Lenovo ThinkPad L460

    Recenzia: Lenovo ThinkPad L460

    • Recenzie
    • Publikované 21.09.2017 11:00:22
    • Upravené 21.09.2017 13:16:35

    Lenovo vo svojej ThinkPad rade ponúka modely vo viacerých cenových kategóriách. Tie s písmenom L sú určené pre menej náročných používateľov, ktorí nepotrebujú neuveriteľne tenký notebook a ani obrovské množstvo výkonu, no chcú veľmi spoľahlivý notebook, ktorý vydrží aj neopatrné zaobchádzanie, ale nestojí veľa. Jedným takýmto modelom je ThinkPad L460. Cena za nový kus tohto notebooku sa pohybuje okolo 700 eur, no tento predvádzací model stojí o sto eur menej. Notebook bol pritom len vybalený z krabice a vystavený vo výklade či na rôznych výstavách. Čo všetko ale tento model ponúka?

    Lenovo ThinkPad L460 - pohľad spredu

    Už po prvom pohľade na notebook je zjavné, že sa jedná o ThinkPad. Tmavošedé telo vyzerá štýlovo, a obsahuje zaujímavé detaily, ako napríklad kontrolku napájania na veku, ktorá je umiestnená v bodke na písmene i. Plastová konštrukcia je rozhodne pevná. Základňa sa veľmi neohýba a pánty veka sa samovoľne nepohybujú, no nie sú natoľko nehybné, že by sa notebook nedal otvoriť jednou rukou. Tieto pánty dokonca umožňujú otvoriť notebook až na úroveň 180°. Vojenský štandard MIL-STD-810G zas značí, že extrémne teploty, dážď, piesok či nárazy by nemali byť problémom. Výhodou je aj klávesnica odolná voči poliatiu.

    Lenovo ThinkPad L460 - pohľad zhora

    Táto klávesnica je jedna z najlepších v celej rade ThinkPad a možno aj v notebookoch vôbec. Klávesy je totiž možné stlačiť až do hĺbky 2mm, pričom odpor nie je ani príliš vysoký, no ani príliš nízky. Vďaka tomu je možné dosiahnuť vyššiu rýchlosť písania ako na mnohých iných klávesniciach. Medzi klávesami G, H a B sa nachádza pre ThinkPady typický TrackPoint. Pomocou neho je po chvíľke tréningu možné pohybovať myšou presnejšie, ako pri používaní touchpadu. Pod klávesnicou sa nachádzajú tri tlačidlá, pričom pravé a ľavé slúžia ako tlačidlá myši, zatiaľ čo stredné funguje ako koliesko myši.

    Lenovo ThinkPad L460 - pohľad na základňu

    Tieto tlačidlá susedia s touchpadom, ktorý Lenovo nazýva ClickPad. Prsty sa po jeho povrchu kĺžu bez problémov a jeho používanie je teda príjemné. Pohyb myšou je presný a problémy s gestami, či tzv. drag&drop sme nezaznamenali. Na základni notebooku sa nachádza aj skener odtlačkov prstov. Ide síce o typ, po ktorom je potrebné prst potiahnuť, no snímanie je presné a pomerne rýchle.

    Lenovo ThinkPad L460 - pohľad na displej

    Nad základňou notebooku sa vyníma 14“ displej s rozlíšením 1366x768. Ten so zobrazovacou technológiou TN postačí na kancelársku prácu, či pozeranie filmov. Pri otáčaní notebooku farby ostávajú rovnaké, no otváranie veka ich odtieň mení. Jas tohto displeja je dostatočne vysoký na prácu v kancelárii počas dňa.

    Lenovo ThinkPad L460 - pohľad na porty vľavo

    Po stranách tela sa nachádza množstvo portov. Na ľavej hrane nájdeme napájací konektor, jeden USB 3.0 port combo 3,5mm jack, zatiaľ čo pravá strana obsahuje SIM slot, 2 USB 3.0 porty, mini-DisplayPort konektor, Ethernet konektor, ktorý podporuje rýchlosť až 1000 Mbps, a VGA výstup. Čítačka SD kariet sa zas nachádza na prednej hrane. Bezdrôtové pripojenie je tiež výborné. ThinkPad L460 ponúka možnosť vloženia SIM karty a využívania LTE (4G) rýchlostí, a 2x2ac Wi-Fi umožňuje vysokú rýchlosť pripojenia a dobrý dosah. Okrem toho notebook podporuje aj Bluetooth 4.2. Konektivita tohto notebooku je teda výborná.

    Lenovo ThinkPad L460 - pohľad na čítačku SD kariet

    Výkon tomuto ThinkPadu dodáva kombinácia dvojjadrového procesora Intel Core i3-6100U4GB operačnej pamäte. To postačí na väčšinu jednoduchších úloh, či už ide o prezeranie internetu, prácu s textom či tabuľkami, alebo pozeranie filmov. Notebook zvládol 5 kariet v Google Chrome, otvorený Microsoft Word a hudobný prehrávač naraz.

    Lenovo ThinkPad L460 - pohľad na porty vpravo

    Úložný priestor poskytuje 500GB pevný disk Seagate Laptop Thin. Ten je tenší, ako mnohé iné disky, vďaka čomu je telo notebooku menšie. Jeho rýchlosti sú zas oproti iným pevným diskom o dosť vyššie. Veľkosť úložiska bez problémov postačí na 50 Full HD filmov a 60000 fotografií z mobilu.

    Lenovo ThinkPad L460 - pohľad na SIM slot

    Operačným systémom, s ktorým je notebook dodávaný, je Windows 10 Home. Ten je najnovšou verziou tohto systému a teda ponúka nové a zaujímavé funkcie, ako napríklad hlasovú asistentku Cortana či podporu UWP aplikácii.

    Lenovo ThinkPad L460 - pohľad spredu (mierne otočený)

    Celkovo je teda Lenovo ThinkPad L460 veľmi dobrým notebookom. Ponúka štýlové a odolné telo, perfektnú klávesnicu, veľmi dobrú konektivitu a dostatok výkonu na kancelársku prácu. Za cenu okolo 600 eur by sa hodil študentom, do kancelárie, či do domácnosti. Najviac ho ale ocenia ľudia, ktorí svoj notebook neustále prenášajú a nesprávajú sa k nemu opatrne, či používatelia, ktorí na ňom budú neprestajne písať.