Recenzia: Lenovo Legion Y520T-25IKL

    Recenzia: Lenovo Legion Y520T-25IKL

    • Recenzie
    • Publikované 30.07.2018 16:17:08
    • Upravené 29.03.2019 14:36:14

    Herné počítače sú nesmierne populárne. Aj preto sa ich predáva čoraz viac. Firma Lenovo má vo svojom portfóliu viacero takýchto počítačov, pričom všetky sú predávané pod označením Legion. Jedným z nich je aj nami otestovaný model Y520 Tower (celým názvom Y520T-25IKL), pri ktorom sa cena za predvádzací kus pohybuje pod úrovňou 800 eur.

    Lenovo Legion Y520T-25IKL - pohľad spredu

    Pri herných počítačoch je samozrejme najdôležitejší výkon, a tento počítač ho ponúka dostatok. Štvorjadrový procesor Intel Core i5-7400 a 8GB operačnej pamäte bez problémov zvládnu napríklad používanie prehliadača s 20 kartami, prehrávač hudby a program na úpravu videa naraz. Tieto komponenty sa prelúskali aj pomerne náročnými úlohami, ako napríklad programovaním či pracovaním s obrovskými databázami (čo je náročnejšie, než sa na prvý pohľad zdá).

    Lenovo Legion Y520T-25IKL - pohľad na výduchy

    Pri niektorých úlohách sa do popredia dostáva aj grafická karta - NVIDIA GeForce GTX 1060 s 3GB pamäte. Jej výkon bez problémov postačí na už spomenutú prácu s videom, či hranie hier vo Full HD rozlíšení.

    Lenovo Legion Y520T-25IKL - pohľad zvnútra

    V takzvaných esports hrách ako Counter-Strike: Global Offensive, Rocket League či Dota 2 dosahoval počítač vyše 150 snímkov za sekundu (fps). Je ho teda vhodné použiť aj s herným monitorom, ktorý má frekvenciu obnovovania obrazu 120 alebo 144 Hz. S náročnejšími hrami si Legion Y520T poradil taktiež bez akýchkoľvek problémov. Pri strednej až vysokej úrovni detailov vo Full HD bolo prekročených 60 snímkov za sekundu aj pri hrách ako Far Cry 5, Deus Ex Mankind Divided alebo Rise of the Tomb Raider.

    Lenovo Legion Y520T-25IKL - pohľad spredu 2

    S hrou Playerunknown's Battlegrounds, ktorá je na počítače veľmi náročná, si tento model poradil tiež. Pri vysokej úrovni detailov a rozlíšení Ultra HD (2560x1440) sa počítač pohyboval na úrovni 50 fps, pri znížení rozlíšenia na Full HD toto číslo ale vystrelilo cez 60. Tu ale herný výkon počítača nekončí. Podľa testov ako VRMark či Unigine Superposition VR Optimum by malo byť možné hranie virtuálnej reality na strednej úrovni detailov. Veľkým plusom je aj tichý chod počítača, či už v hrách alebo mimo nich.

    Lenovo Legion Y520T-25IKL - pohľad zboku na logo

    Úložný priestor, na ktorý sa ukladajú nielen hry, zabezpečujú dva komponenty - 1000 GB pevný disk WD Blue a 16 GB modul Intel Optane. Rýchlosť úložiska je teda podobná hybridným diskom (SSHD), no s tým rozdielom, že Intel Optane je oproti obyčajnému SSD omnoho rýchlejší. Pri prvom prečítaní súboru sú teda rýchlosti čítania na úrovni asi 150 MB/s, po viacerých opakovaniach je už ale súbor uložený na pamäti Optane a rýchlosť čítania teda dosahuje úroveň až 930 MB/s. Táto technológia dokáže teda zrýchliť načítavanie operačného systému či najčastejšie hraných hier. Zápis je s hodnotou 150 MB/s porovnateľný s inými pevnými diskami.

    Lenovo Legion Y520T-25IKL - pohľad na podsvietenie

    Na pevnom disku je nainštalovaný Windows 10 Home, ktorý obsahuje len minimum predinštalovaných programov. Patrí medzi ne napríklad Lenovo Nerve Center, ktorý slúži na ovládanie podsvietenia, Lenovo Entertainment Hub, určený hlavne pre ľudí vlastniacich VR headset, či Lenovo App Explorer, ktorý umožňuje dodatočne stiahnuť niektoré aplikácie od Lenova či ich partnerov.

    Lenovo Legion Y520T-25IKL - pohľad zhora

    Po dizajnovej stránke je počítač zjavne orientovaný na zarytých hráčov. Telo je čiernej farby, no mnoho prvkov na ňom je sfarbených do červena. V dnešnej dobe sa na herných produktoch nachádza aj LED podsvietenie, a tento počítač nie je výnimkou. Podsvietený je výrez v tvare písmena V na prednej strane, ako aj vpredu umiestnený ventilátor, ktorý možno vidieť cez priesvitný sklenený panel. Vrch tela je charakteristický svojim agresívnym tvarom, do ktorého sa Lenovu podarilo umiestniť aj rukoväť na jednoduché prenesenie počítača. Legion Y520T obsahuje ešte jednu zaujímavú vychytávku, magnetom držané dvierka na prednom paneli, za ktorými sa nachádza DVD-RW mechanika.

    Lenovo Legion Y520T-25IKL - pohľad zozadu

    Konektivita obsahuje prakticky všetko, čo by hráč mohol potrebovať. Na prednom paneli sa nachádzajú 2 USB 3.0 porty a dva 3,5mm konektory pre mikrofón a slúchadlá. Na zadnom paneli z matičnej dosky vystupujú 2 USB 3.0 porty, 2 USB 2.0 porty, gigabitový Ethernet a 3 3,5mm konektory. Grafická karta ponúka možnosť pripojenia displeja cez tri DisplayPort pripojenia, jeden HDMI konektor a DVI-D (Dual Link). Narozdiel od mnohých iných herných počítačov Legion Y520T ponúka dokonca aj bezdrôtové pripojenie cez WiFi a Bluetooth.

    Lenovo Legion Y520T-25IKL - pohľad na mechaniku

    Lenovo Legion Y520T-25IKL je teda celkovo veľmi dobrým herným počítačom. Ponúka hlavne veľké množstvo výkonu na zvládnutie úpravy videa, multitaskingu či najnovších hier, no okrem toho ponúka aj pre mnohých príťažlivý dizajn s rôznymi vychytávkami, či širokú konektivitu. Okrem toho je v ňom najnovšia technológia v podobe pamäte Intel Optane. Za pôvodnú cenu okolo 960 eur by išlo o priemernú kúpu. Počítač s navlas rovnakými parametrami sa totiž dá vyskladať asi za 900 eur. Zvyšných 60 eur je akási daň za pohodlnosť, v prípade poruchy totiž netreba počítač diagnostikovať a stačí ho len poslať do servisu.

    Tento model je ale predvádzací, čo znamená, že bol vyložený vo výklade obchodu alebo umiestnený na výstave. Nebol teda zapnutý ani raz, no jeho cena klesla až na 799 eur. Za túto cenu ide o perfektnú kúpu, pretože podobný počítač sa za takúto cenu dá vyskladať len veľmi ťažko. Odporúčam ho samozrejme hráčom, ktorí si chcú užívať najnovšie tituly, ale okrem toho by sa hodil komukoľvek, kto potrebuje výkonný počítač, ako napríklad ľuďom, ktorí pracujú s videom alebo programátorom.