Recenzia: Lenovo IdeaPad G51-35

    Recenzia: Lenovo IdeaPad G51-35

    • Recenzie
    • Publikované 23.08.2017 12:28:56
    • Upravené 23.08.2017 12:30:22

    Dvoma hlavnými radami notebookov v portfóliu LenovaThinkPad a IdeaPad. Zatiaľ čo ThinkPad sa zameriava na vlastnosti, potrebné pre firemnú sféru, špičkový dizajn a vysoký výkon, IdeaPad sa snaží zaujať dobrým pomerom cena/výkon a funkciami, ktoré sa obyčajnému používateľovi zídu. Jedným z modelov rady IdeaPad je aj G51-35. Ten pôvodne stojí vyše 500 eur, ale keďže ide v tomto prípade o predvádzací notebook, cena je o 70 eur nižšia, aj keď notebook nebol prakticky vôbec používaný. Čo všetko ale tento model ponúka?

    Telo notebooku ponúka jednoduchý, ale štýlový dizajn. Povrch matnej čiernej farby je príjemný na dotyk, a v okolí klávesnice vyzerá ako brúsený hliník, aj keď ide o plast. Aj napriek použitiu plastu je ale konštrukcia pevná a notebook sa skoro vôbec neohýba. Veko displeja je síce pevné, no otváranie jednou rukou je pri ňom zložité. Po jeho otvorení je vidieť jediný prvok, ktorý narušuje jednoduchý dizajn, a to hranatý výstupok s logom naznačujúcim prítomnosť reproduktorov Dolby. Tie dokážu na najvyššej hlasitosti ozvučiť aj väčšiu miestnosť, no nad úrovňou 75% už začína byť zvuk mierne skreslený.

    Displej osadený do veka tohto notebooku ponúka uhlopriečku 15,6" a rozlíšenie 1366x768. Kvôli použitiu zobrazovacej technológie TN sa pri otváraní veka menia farby na displeji, a pri otáčaní notebooku sa farba začína meniť po približne 45 stupňoch. Pri maximálnej úrovni jasu displej nie je vhodný na prácu pri priamom slnečnom svetle, no pri práci vnútri je jas dostatočne vysoký. Na pozeranie filmov či kancelársku prácu teda displej postačí.

    Klávesnica tohto notebooku je taká istá, ako na iných 15" IdeaPadoch. To znamená, že tu stále je krátky pravý Shift a funkčné klávesy F1 až F12 sú dostupné až po stlačení klávesy Fn. Na klávesnici sa ale píše príjemne. Touchpad umiestnený pod klávesnicou má trochu drsnejší povrch, ako zvyšok notebooku, a vďaka tomu je pohyb myši presnejší. Takzvaný drag&drop funguje bezchybne, takisto ako aj gestá využívajúce viac prstov.

    Čo sa konektivity týka, IdeaPad G51-35 ponúka všetky porty, ktoré by obyčajný človek mohol potrebovať. Na ľavej strane sa totiž nachádza VGA, Ethernet, HDMI a 2 USB 3.0 porty, zatiaľ čo na pravej strane nájdeme DVD mechaniku, jeden USB 2.0 port, čítačku SD kariet a 3,5mm combo jack. Chýba tu jedine USB Type-C, no ten sa stále na mnohých notebookoch nenachádza, takže Lenovu to môžeme odpustiť.

    Výpočtovú silu zabezpečuje štvorjadrové APU AMD A8-7410 a 8GB RAM. Táto kombinácia síce na najnovšie hry nestačí, no kancelárska práca nie je problémom. Notebook bez problémov zvládol 10 otvorených kariet v Google Chrome, Microsoft Word a prehrávač hudby naraz. Menšie množstvo výkonu ale umožňuje efektívnejšie chladenie. Pri maximálnej záťaži všetkých komponentov totiž teplota tela ani v jednom bode nepresiahla 37°C a točenie ventilátora pritom nebolo počuť prakticky vôbec. Za takýto vynikajúci výkon musíme Lenovo rozhodne pochváliť.

    Ukladací priestor poskytuje 500GB pevný disk od Toshiby. Ten pri 5400 otáčkach žiadne rýchlostné rekordy neprekoná, no na jednoduché používanie bez problémov vystačí. Jeho kapacita je dostatočne veľká na uschovanie asi 200 Full HD filmov alebo nespočetné množstvo dokumentov.

    Predinštalovaným operačným systémom na tomto notebooku je Windows 10 Home. Ten ponúka mnoho zaujímavých funkcii, ako napríklad hlasovú asistentku Cortanu. Lenovo k inštalácii pribalilo aj 8 aplikácii, z ktorých sú užitočné asi len dve. Všetky nepotrebné programy je ale možné jednoducho odinštalovať, takže to až takým veľkým problémom nie je.

    Lenovo IdeaPad G51-35 je rozhodne veľmi dobrým notebookom. Ponúka len to najdôležitejšie, čo človek potrebuje, ako širokú konektivitu, dobrú klávesnicu a touchpad, reproduktory Dolby a displej vhodný na kancelársku prácu a pozeranie videí. Tichý chod a nízke teploty tela sú už len čerešničkou na torte. Za cenu 500 eur by išlo o priemerný notebook, no tento predvádzací model stojí o vyše 10% menej. Notebook bol pritom len vybalený z krabice a vystavený vo výklade či na výstavách.  Tento model je vhodný do kancelárie, pre študenta alebo akéhokoľvek používateľa, ktorý nevyžaduje prehnane vysoký výkon, ale chce len to, na čom záleží, a to za dobrú cenu.