Recenzia: Lenovo IdeaPad 700-15ISK

    Recenzia: Lenovo IdeaPad 700-15ISK

    • Recenzie
    • Publikované 18.08.2017 09:45:05
    • Upravené 23.08.2017 15:29:09

    Spoločnosť Lenovo má niekoľko produktových rád pre rôzne použitie. Zatiaľ čo rada ThinkPad sa zameriava skôr na funkcie, ktoré ocenia podnikatelia či firmy, rada IdeaPad je určená pre obyčajného používateľa, ktorý tieto funkcie nepotrebuje a zaujíma ho skôr pomer cena/výkon. Jedným z modelov tejto rady je IdeaPad 700-15ISK. Jeho pôvodná cena presahuje hranicu 1000 eur, no vďaka tomu, že v tomto prípade ide o predvádzací model, cena je o pätinu nižšia. Notebook pritom nebol nijak využívaný, bol len umiestnený vo výklade. Čo ale tento model ponúka?

    Po dizajnovej stránke vyzerá notebook inak, ako iné modely od Lenova, no stále veľmi štýlovo. Telo je s hrúbkou 22,7mm pomerne tenké a hmotnosťou 2,3kg nijak nevytŕča z davu. V tejto cenovej kategórii a výkone je ťažké vytvoriť telo z hliníka, no plastové telo je štýlové a pomerne odolné. Celý dizajn je pomerne jednoduchý. Jediné, čo z notebooku vytŕča, sú JBL reproduktory po oboch stranách veka, ktoré telu dodávajú charakter. Výhodou veka je, že je notebook možné otvoriť len jednou rukou.

    Po otvorení veka sa nám naskytá pohľad na klávesnicu. Celá časť okolo nej je vytvorená z hliníka a vďaka tomu sa skoro vôbec neohýba. Samotná klávesnica je taká istá, ako aj na iných modeloch IdeaPad tejto veľkosti, a ponúka aj dvojúrovňové LED podsvietenie, ktoré pomôže pri práci v tme. Na klávesnici sa píše veľmi príjemne a aj keď sú klávesy Enter a Shift možno trochu menšie, ako býva zvykom, nie je to žiadny problém.

    Pod klávesnicou sa nachádza touchpad, ktorý funguje perfektne. Pohyb kurzorom je presný, tzv. drag&drop funguje bezchybne, takisto ako aj gestá s dvomi či tromi prstami. Povrch touchpadu nie je síce úplne hladký, no na to sa dá celkom jednoducho zvyknúť.

    IdeaPad 700 ponúka 15,6" displej s Full HD (1920x1080) rozlíšením. Jeho farby sú vďaka použitiu IPS technológie sýte a pozorovacie uhly sú perfektné. Pri pozeraní sa na notebook odkiaľkoľvek farby nezmenia svoj odtieň. Displej je jasný, vďaka čomu je bezproblémová práca aj na slnku. Na pozeranie filmov, hranie hier či kancelársku prácu je teda ako stvorený.

    Na stranách notebooku sa nachádzajú asi všetky porty, ktoré by človek mohol potrebovať. Na ľavej strane nájdeme nabíjací konektor, jeden USB 2.0 port, čítačku SD kariet a 3,5mm combo jack. Na druhej strane sa zas nachádzajú dva USB 3.0 porty, HDMI, Ethernet a dve kontrolky, pričom jedna ukazuje stav batérie. Chýba tu už len USB Type-C port, avšak ten ešte stále nie je veľmi rozšírený, takže to môžeme Lenovu odpustiť.

    V útrobách tohto notebooku sa nachádza naozaj vysoké množstvo výkon. Procesor Intel Core i7-6700HQ je jedným z najlepších procesorov v portfóliu tejto firmy, a spolu s 8GB RAM je jednoduché zvládnuť aj tie najťažšie úlohy. Notebook bez spomalenia zvláda programovanie či obrovskú tabuľku v Exceli, 10 kariet v prehliadači Google Chrome, otvorený Skype a prehrávač hudby naraz.

    IdeaPad 700 poteší aj výkonom v hrách. Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 950M spolu s už spomenutými komponentami bez problémov zvládne aj najnovšie hry na Full HD rozlíšení a nízkej až strednej úrovni detailov. Chladenie tohto notebooku zvládlo Lenovo veľmi dobre. Pri hraní náročných hier síce ventilátory neboli úplne tiché, no teplota klávesnice nepresiahla 40°C.

    Úložný priestor s kapacitou 256 GB poskytuje SSD Samsung PM961. To patrí k najlepším na trhu a pri rýchlosti čítania 2500 MB/s a rýchlosti zápisu 1000 MB/s je naň teoreticky možné nahrať Full HD film za 2,5 sekundy a načítať ho za sekundu. 256 GB síce nie je najviac, no na viacero veľkých hier a množstvo dokumentov to stále postačí.

    Operačným systémom je Windows 10 Home. Ten ponúka všetko, čo by obyčajný používateľ mohol potrebovať. Predinštalovaných programov je tu viacero, no tie od Lenova sú užitočné. Lenovo Settings umožňuje nastaviť Dolby ekvalizér, vďaka ktorému je zvuk z reproduktorov výborný, vymeniť funkciu funkčných kláves, či zapnúť nepretržité napájanie cez jeden z USB portov, aj keď je notebook v režime spánku. Nepotrebné programy je jednoducho možné odinštalovať, preto tu nemôžeme Lenovu nič vytknúť.

    Celkovo je teda Lenovo IdeaPad 700-15ISK perfektným notebookom. Ponúka jednoduchý, ale štýlový dizajn, konektivitu, ktorá postačí prakticky komukoľvek, displej so sýtymi farbami a vysokým jasom a výkon, ktorý je ťažké prekonať. Cena 1000 eur je za takýto notebook primeraná, no tento predvádzací model stojí až o pätinu menej. Ide teda o perfektný pomer cena/výkon a takýto notebook sa hodí hráčom, či komukoľvek inému, kto potrebuje pomerne veľký, no nie obrovský displej a vysoký výkon.