Recenzia: Lenovo IdeaCentre Y720 Cube 15ISH

    Recenzia: Lenovo IdeaCentre Y720 Cube 15ISH

    • Recenzie
    • Publikované 17.09.2017 01:04:00
    • Upravené 21.05.2021 09:02:56

    Spoločnosť Lenovo vo svojej rade IdeaCentre ponúka stolné počítače, ktoré prinášajú spoľahlivý výkon a zaujímavý dizajn. Jedným z modelov tejto rady je herný Y720 Cube. Ten zaujme svojím vzhľadom, funkciami a výkonom, ktorý umožní hranie aj tých najnovších hier. Vďaka tomu, že ide o predvádzací model, je zaujímavá aj jeho cena. Z pôvodnej úrovne tesne pod 1200 eurami totiž klesla o vyše pätinu. My sme sa naň teda rozhodli pozrieť.

    Lenovo IdeaCentre Y720 Cube 15ISH - pohľad spredu

    Už na prvý pohľad je možné vidieť, že IdeaCentre Y720 je určený pre hráčov. Rôzne prvky sú totiž sfarbené do červenej (s nádychom oranžovej), zatiaľ čo iné časti sú buď čierne alebo ponúkajú výzor uhlíkových vlákien. Po zapnutí počítača určite zaujme LED podsvietenie, ktoré sa nachádza na prednej časti. Okrem nej je podsvietené aj tlačidlo napájania, ktoré sa nachádza na hornej hrane. Táto strana počítača obsahuje výduchy ventilátorov, no narozdiel od tých na pravej a ľavej hrane je mriežka sfarbená načerveno.

    Lenovo IdeaCentre Y720 Cube 15ISH - pohľad na podsvietenie

    Medzi týmito výduchmi sa nachádza rukoväť, ktorá zjednodušuje prenášanie počítača. Pri prenášaní sú výhodou aj celkom kompaktné rozmery – 393,3 x 314,5 x 252,3 mm. Vďaka tomu je možné bez problémov zobrať počítač z pracovne k televízoru či na tzv. LAN párty. Hranie na televízore robí pohodlnejším aj vstavaný Xbox bezdrôtový adaptér, ktorý umožňuje rýchlo pripojiť Xbox One bezdrôtový ovládač a zahrať si akúkoľvek hru ako na konzole. Okrem toho nie je ťažké pripojiť ani iné ovládače, a to aj vďaka prítomnosti Bluetoothu.

    Lenovo IdeaCentre Y720 Cube 15ISH - pohľad na rukoväť

    Jednoduché je aj zapojenie samotného počítača. K počítaču stačí pripojiť napájací kábel, spojiť monitor s video výstupom a zapojiť klávesnicu s myšou a už je ho možné používať. To je oproti počítačom, ktoré si človek poskladá sám, pomerne veľká výhoda. Výhodou je aj fakt, že ak by sa vyskytla nejaká vada, používateľ nemusí zisťovať, čo je pokazené, ale počítač stačí len reklamovať.

    Lenovo IdeaCentre Y720 Cube 15ISH - pohľad na konektivitu vpredu

    Konektivita tohto počítača je celkom široká. Na hornej hrane sa nachádzajú 2 USB 3.0 porty, pričom jeden ponúka možnosť napájania aj v režime spánku, a 2 3,5mm jacky, jeden pre mikrofón a jeden pre slúchadlá. Zadná strana ponúka omnoho viac portov. Na základnej doske nájdeme 4 USB 2.0 porty, 2 USB 3.0 porty, jeden RJ-45 Ethernet port, ktorý ponúka technológiu Killer LAN a podporuje rýchlosť až 1000Mbps, 5 3,5mm audio výstupov spolu s optickým SPDIF a dokonca aj jeden PS/2 port pre staré klávesnice či myši.

    Lenovo IdeaCentre Y720 Cube 15ISH - pohľad na konektivitu vzadu

    Video výstupy sa nachádzajú ako na základnej doske, tak aj na grafickej karte, preto je pre plné využitie výkonu potrebné pripojiť monitor k jednému z troch výstupov nad základnou doskou, ktorými sú DisplayPort, HDMI a DVI. Jednou zaujímavou technológiou, ktorú tento počítač ponúka, je Killer Double Shot Pro. Tá umožňuje spoluprácu Ethernet pripojenia s Wi-Fi, čo môže zrýchliť internetové pripojenie a znížiť čas odozvy. Po stránke konektivity teda chýba jedine USB Type-C, no ten sa na mnohých produktoch ešte stále nenachádza.

    Lenovo IdeaCentre Y720 Cube 15ISH - pohľad na tlačidlo napájania

    Výkon tohto počítača je veľmi dobrý. Vďaka procesoru Intel Core i5-7400, 8GB RAM a grafickej karte NVIDIA GeForce 1050Ti je bezproblémová prakticky akákoľvek činnosť. IdeaCentre Y720 nemá problém s obrovskými Excel dokumentami, 15 kartami v Google Chrome a otvorenom Skype naraz. Bez väčších problémov zvláda aj úpravu Full HD videa, či iné náročnejšie úlohy.

    Lenovo IdeaCentre Y720 Cube 15ISH - pohľad zboku

    Hranie hier je tiež príjemné, pretože na počítači je možné dosiahnuť vyše 60 snímok za sekundu vo veľmi náročných hrách, ako napríklad Just Cause 3 či Deus Ex Mankind Divided, a to pri strednej alebo aj vyššej úrovni detailov na Full HD (1920x1080) rozlíšení. V tzv. esports hrách, ako napríklad Counter-Strike Global Offensive, League of Legends či Dota 2 sme dosiahli asi 150 snímok za sekundu, tento počítač teda nebude mať problém poháňať ani 75, 120 či 144Hz monitory, ktoré sú medzi hráčmi populárne. Po výkonnostnej stránke by mal počítač zvládnuť aj poháňanie virtuálnej reality – v rôznych testoch ju totiž zvládol bez väčších problémov.

    Lenovo IdeaCentre Y720 Cube 15ISH - pohľad na prednú hranu

    Úložný priestor poskytuje 256GB SSD od Samsungu. To ponúka rýchlosti zápisu aj čítania nad úrovňou 500 MB/s, načítanie Full HD filmu teda trvá menej ako 6 sekúnd. Kapacita 256GB zas postačí na 3 obrovské hry (alebo 10-15 menších), 40 filmov a asi 4000 fotografií z mobilu.

    Lenovo IdeaCentre Y720 Cube 15ISH - pohľad zhora

    Operačným systémom, ktorý je na tomto počítači predinštalovaný, je Windows 10 Home. Ten ponúka všetky funkcie, ktoré by obyčajný človek mohol potrebovať, a výhodou je aj fakt, že Windows 10 bude podporovaný ešte dlhú dobu. Predinštalovaných programov je pomerne veľa, no mnoho z nich umožňuje nastaviť určité funkcie počítača a nepotrebné aplikácie je možné jednoducho odinštalovať.

    Lenovo IdeaCentre Y720 Cube 15ISH - pohľad spredu (mierne natočený)

    Celkovo je teda Lenovo IdeaCentre Y720 Cube 15ISH veľmi dobrým počítačom. Ponúka zaujímavý herný vzhľad, širokú konektivitu, množstvo funkcií, ktoré robia používanie jednoduchším a príjemnejším, a dostatok výkonu na hranie aj tých najnovších hier. S cenovkou na úrovni vyše 900 eur teda rozhodne ide o zaujímavý stroj.