Recenzia: HP ZBook 15 G4

    Recenzia: HP ZBook 15 G4

    • Recenzie
    • Publikované 25.01.2018 20:16:54
    • Upravené 25.01.2018 20:45:44

    Okrem obyčajných rád notebookov, medzi ktoré patria ProBook či Notebook, ponúka spoločnosť HP aj viaceré prémiové. Jednou z nich je EliteBook, ktorý je vhodný pre použitie vo firemnej sfére a druhou je ZBook. Tá sa zamierava na profesionálov, ktorí potrebuju pracovať vo výkonnostne náročných programoch, akými sú napríklad AutoCAD, Maya alebo Blender. Jeden zo ZBook-ov, presnejšie model 15 G4, sme sa rozhodli otestovať. Cena za nový model je na úrovni takmer 2500 eur, no predvádzací model, ktorý bol len vytiahnutý z balenia a vystavený vo výklade či na výstave, stojí o vyše 40% menej.

    HP ZBook 15 G4 - pohľad spredu

    Po dizajnovej stránke z notebooku dýcha prémiovosť. Šedo-čierne telo vyzerá štýlovo a moderne, a vďaka zaoblenej základni vyzerá notebook tenší, než v skutočnosti je. Zaujímavými detailami sú aj kontrolky na prednej strane, či nápis Mobile Workstation na veku, ktorý dáva najavo, že notebook je určený pre profesionálov. Firma HP si dala záležať aj na tom, aby tento notebook vedel vydržať čo najneopatrnejšie zachádzanie. Základňa je totiž vyrobená z prémiovej zliatiny hliníka a horčika, vďaka čomu ju absolútne nie je možné ohnúť.

    HP ZBook 15 G4 - nápis na veku displeja

    Displej je zas ochránený pogumovaným vekom. To je vytvorené tak, aby sa pri tlaku naň vôbec nemenili farby na displeji, čo je pri notebookoch nezvyčajné, no rozhodne vítané. Pánty displeja sú pevné, umožňujú uhol otvorenia až 150° a displej sa vďaka ich konštrukcii nebude kývať. Dvoma čerešničkami na torte sú vojenský štandard MIL-STD-810G, ktorý zaručuje odolnosť voči vlhkosti, teplotným výkyvom, prachu a podobným nepriaznivým podmienkam, a odolnosť klávesnice voči poliatiu.

    HP ZBook 15 G4 - pohľad na displej (ostrov)

    Po stranách základne sa nachádza množstvo portov. Ľavá strana poskytuje zámok Kensington, gigabitový Ethernet, VGA výstup, USB 3.0 port, cez ktorý je možné nabíjať zariadenia aj v režime spánku, a čítačku SD kariet, ktorá s rýchlosťou prenosu vyše 200MB patrí k najrýchlejším na trhu. Na pravej strane sa nachádza čítačka SmartCard, 3,5mm combo jack, 2 USB 3.0 porty, HDMI výstup, 2 Thunderbolt 3 (USB Type-C) konektory a napájací konektor.

    HP ZBook 15 G4 - pohľad na kontrolky vpredu

    Prítomnosť Thunderbolt 3 je veľkou výhodou, tento konektor môže totiž slúžiť ako DisplayPort 1.2, USB 3.1 Gen 2 aj PCI Express Gen 3 a je cezeň možné pripojiť HP dokovaciu stanicu. Tá dokáže rozšíriť konektivitu a zároveň nabíjať notebook. Bezdrôtová komunikácia je takisto špičková, Wi-Fi modul totiž podporuje 2.4GHz aj 5GHz siete, pričom dosahuje rýchlosti okolo 80 MB/s, čo je excelentný výsledok. Po tejto stránke nie je notebooku teda možné vytknúť absolútne nič.

    HP ZBook 15 G4 - pohľad na tlačidlá nad klávesnicou

    Displej, ktorý tento ZBook ponúka, má uhlopriečku 15,6", rozlíšenie Full HD (1920x1080) a matný povrch. Svojim časom odozvy sa radí k lepším profesionálnym notebookom a maximálny jas je taktiež vyšší ako u iných notebookov tejto kategórie. Vďaka tomu nebude problém pracovať aj v presvetlenej kancelárii. Technológia IPS zas znamená, že displej má živé farby a veľmi dobré pozorovacie uhly na úrovni 85° z akejkoľvek strany. Problém s týmto displejom by nemali mať ani ľudia s citlivými očami, podsvietenie totiž pri minimálnom jase bliká vyše 20000-krát za sekundu. Celkovo je teda tento displej výborný.

    HP ZBook 15 G4 - pohľad na konektivitu vpravo

    Pod displejom sa nachádzajú tri tlačidlá, ktoré slúžia na zapínanie notebooku, vypnutie bezdrôtových pripojení a stlmenie zvuku. Aj na nich si dalo HP záležať, pretože sú pevné a príjemne sa stláčajú. Pod nimi je umiestnená klávesnica, ktorá ponúka rozloženie typické pre HP notebooky. Tak ako pri všetkých iných 15" modeloch, aj tu sa nachádzajú zmenšené šípky hore a dole a numerická klávesnica. Klávesy sa stláčajú príjemne a nekývu sa. Výhodou je okrem už spomínanej možnosti poliať ju aj dvojúrovňové podsvietenie.

    HP ZBook 15 G4 - pohľad na konektivitu vľavo

    Medzi klávesami G, B a H sa nachádza tzv. PointStick, ktorý slúži ako alternatíva k touchpadu. Jeho používanie je rozhodne príjemné. Touchpad je taktiež veľmi dobrý, prsty sa po ňom kĺžu bez problémov a žiadne problémy nenastali ani pri používaní gest, ako napríklad drag&drop. Pod touchpadom, takisto ako aj nad ním, sa nachádza trojica vyhradených tlačidiel. Tretie tlačidlo pod touchpadom nie je typickou záležitosťou, no ako náhrada kolieska myši funguje spoľahlivo. Všetky tri tlačidlá sa stláčajú príjemne a nie sú príliš hlučné.

    HP ZBook 15 G4 - pohľad na základňu

    Pod numerickou časťou klávesnice je možné nájsť skener odtlačkov prstov. Ten spolupracuje s funkciou Windows Hello, vďaka čomu sa dá počítač odomknúť jedným potiahnutím prsta. Jeho nastavenie bolo veľmi jednoduché a pri snímaní bol veľmi rýchly.

    HP ZBook 15 G4 - pohľad na displej (park)

    Na spodnej strane základne sa nachádzajú reproduktory, ku ktorým je pribalený softvér od firmy Bang & Olufsen. Možno aj vďaka nemu dokážu byť reproduktory tak silné, že vo väčšine miestností bude na hlasný zvuk stačiť len 50% úroveň hlasitosti. Ladené sú príjemne a zo softvérovej strany je možné určiť, či budú prispôsobené na pozeranie filmov, počúvanie hudby alebo hlasovú komunikáciu. Pokiaľ by niekto nebol úplne spokojný ani s jedným nastavením,pomocou ekvalizéru sa dajú vytvoriť vlastné. Reproduktory ale hrajú príjemne, pričom ich zvuk je vyvážený.

    HP ZBook 15 G4 - pohľad na skener odtlačkov prstov

    Aby dokázal tento model uspokojiť aj tých najnáročnejších profesionálov, bol dovnútra osadený najlepší dnes dostupný procesor pre notebooky od Intelu - Intel Core i7-7700HQ. Ten ponúka 4 jadrá, 8 vlákien (vďaka funkcii Hyper-Threading) a turbo frekvenciu 3.8GHz. S ním spolupracuje 16GB RAM a grafická karta NVIDIA Quadro M1200 so 4GB pamäte. Rada Quadro je oproti GeForce určená pre profesionálov. Samotný grafický čip je teda podobný GeForce 960M, no oproti nej nie je karta optimalizovaná na hry.

    HP ZBook 15 G4 - pohľad na PointStick

    Jej ovládače sú certifikované pre použitie v programoch ako CAD, DCC alebo rôznych iných aplikáciách, ktoré využívajú technológiu OpenGL. Na tvorenie v 2D a 3D je teda ako stvorená a v týchto činnostiach je oproti 960M rýchlejšia. Napríklad v teste Cinebench R15 OpenGL dosiahol tento notebook 120 snímkov za sekundu, čím sa dokáže vyrovnať omnoho drahším kartám určeným pre stolné počítače, ako napríklad GTX 1080. Podľa herných testov by mal zvládať aj minimálne požiadavky pre virtuálnu realitu.

    HP ZBook 15 G4 - pohľad na podsvietenie klávesnice

    Počas testovania nemal notebook problém s úpravou videa, 15 kartami v Mozille Firefox a otvoreným prehrávačom hudby. Úložný priestor tohto špičkového stroja zabezpečuje 256GB SSD - Samsung PM961. To svojou rýchlosťou čítania 3134 MB/s a rýchlosťou zápisu 1208 MB/s patrí k najrýchlejším na trhu. Načítanie 4K filmu v Blu-Ray kvalite by trvalo necelé dve sekundy, a jeho zápis cez Thunderbolt 3 port iba 5 sekúnd.

    HP ZBook 15 G4 - alternatívny pohľad na konektivitu vpravo

    Operačným systémom, s ktorým je notebook dodávaný, je Windows 10 Pro. Táto najvyššia a najdrahšia verzia Windowsu ponúka plnú kontrolu nad systémom, možnosť vypnúť odosielanie dát Microsoftu, či možnosť ovládať notebook na diaľku. Okrem toho je možné presne nastaviť, kedy budú inštalované aktualizácie systému či ich aplikovanie zastaviť, čo určite zabráni nechceným reštartom počítača. Predinštalovaných aplikácii na notebooku nie je veľa, pričom mnohé z nich používateľovi pomôžu. V prípade ich nepotrebnosti je ich ale možné jednoducho odinštalovať.

    HP ZBook 15 G4 - pohľad na touchpad

    HP ZBook 15 G4 je notebook vytvorený pre profesionálov. Tí si nemôžu dovoliť žiadny kompromis, a preto musí byť tento model špičkový. Ponúka moderný dizajn, odolné telo, perfektnú konektivitu, veľmi dobrý displej, skener odtlačkov prstov, kvalitné reproduktory, nesmierne množstvo výkonu a bleskovo rýchle úložisko. Za pôvodnú cenu okolo 2500 eur by teda išlo o priemernú kúpu, no v tomto prípade je model predvádzací.

    HP ZBook 15 G4 - pohľad na displej (Blender)

    To znamená, že notebook bol len vytiahnutý z balenia a vystavený vo výklade či na výstave, a teda je ako nový. Navyše je cena o asi 1000 eur nižšia. Za necelých 1450 eur teda HP ZBook 15 G4 predstavuje perfektnú kúpu pre ľudí, ktorí potrebujú nekompromisnú pracovnú mašinu nielen na profesionálne účely.