Recenzia: HP Z Display Z22i

    Recenzia: HP Z Display Z22i

    • Recenzie
    • Publikované 02.12.2017 22:51:24
    • Upravené 02.12.2017 23:16:30

    Firma HP je síce známa hlavne vďaka notebookom, počítačom a tlačiarňam, no medzi ich produkty spadajú aj monitory. Tie sa delia na mnoho kategórii, pričom pre firmy sú určené štyri - ProDisplay obsahuje len to najdôležitejšie za čo najnižšiu cenu, rada EliteDisplay ponúka veľmi dobrý displej a moderný dizajn za vyššiu cenu a monitor DreamColor sa hodí hlavne profesionálom, keďže dokáže zobraziť viac farieb a je špeciálne nakalibrovaný. Štvrtá rada, Z Display je zlatým stredom. Ponúka menej prémiové, ale stále pevné telo, veľmi dobrý displej a hlavne nízku cenu. Po obnovení totiž model Z22i stojí iba 139 eur. Oplatí sa ho teda kúpiť?

    HP Z Display Z22i - pohľad spredu

    Telo monitora Z22i je vyrobené z matného plastu tmavošedej farby, vďaka ktorému nikde nebude vytŕčať. Rám displeja je po celom obvode približne 2 centimetre hrubý, vďaka čomu nie je použitie viacerých monitorov veľkým problémom, no medzi dvoma displejmi čierna medzera určite bude. V spodnej časti rámu sa nachádza logo HP s nápisom Z Display a päť tlačidiel na ovládanie monitora, pričom jedno, ktoré je určené na zapínanie, je od zvyšných oddelené. Kontrolka v ňom pri zapnutom displeji svieti nabielo a v pohotovostnom režime má oranžové sfarbenie.

    HP Z Display Z22i - pohľad na logo Z Display

    Základňa je takisto ako aj monitor tmavošedá a vďaka kovovej doske vnútri sa na stole určite nebude samovoľne pohybovať. Kĺb, ktorý je umiestnený o niečo nižšie ako na väčšine iných monitorov, umožňuje displej nakloniť o 3° dopredu alebo 28° dozadu. Okrem toho je možné upraviť výšku monitora až o 14 centimetrov, či telo otočiť a sledovať tak obraz na výšku. Úprava výšky či náklonu síce vyžaduje kvôli pevnej konštrukcii dve ruky, no na druhej strane sa pri stláčaní tlačidiel pod displejom telo nehýbe.

    HP Z Display Z22i - pohľad zboku

    Na zadnej strane tela sa nachádza konektivita - DisplayPort 1.2, VGA a DVI video vstupy, takisto ako USB 2.0 B port, vďaka ktorému môže monitor slúžiť aj ako USB hub. Dva porty, do ktorých je možné pripojiť USB zariadenia sa nachádzajú na boku zadnej strany. Okrem toho monitor ponúka aj zámok Kensington.

    HP Z Display Z22i - pohľad na konektivitu

    Najdôležitejšou časťou monitora je ale displej. Ten na modeli Z22i ponúka uhlopriečku 21,5" a Full HD (1920x1080) rozlíšenie. Jeho povrch je v tomto prípade matný, vďaka čomu nie je problémová ani práca v presvetlenej kancelárii. Úrovne jasu sa pohybujú od 39 to 219 cd/m², v noci je teda monitor možné nastaviť na nesmierne nízky jas a najvyššie úrovne jasu sú na prijateľných hodnotách. Kontrast je na úrovni 1000:1, čo je pre IPS displej typická hodnota. Dobré sú aj pozorovacie uhly, ani pri 75 stupňoch sa odtiene farieb stále nemenia a pri väčších uhloch sú zmeny len minimálne.

    HP Z Display Z22i - pohľad na zadnú stranu

    Monitor je vhodný aj na občasnú úpravu fotografii, kde je potrebná presnosť farieb. Hodnoty trojnásobne drahších monitorov síce nedosahuje, no 97% pokrytie sRGB priestoru je veľmi dobrou vlastnosťou, hlavne pre monitor v tejto cenovej kategórii. Displej nemá problémy ani s ostrosťou obrazu, či už pri 1920x1080, alebo dokonca aj pri 1280x720. Odozva 8ms síce zarytých hráčov nepoteší, no pri obyčajnej práci alebo občasnom hraní táto hodnota úplne postačí.

    HP Z Display Z22i - pohľad na displej

    Obnovovacia frekvencia 60Hz je pre monitory typická, pričom nám sa cez DVI podarilo displej pretaktovať na 66Hz. Pretaktovanie monitora by ho ale pri dlhšom používaní mohlo poškodiť a kvôli 10% zrýchleniu sa v drvivej väčšine prípadov neoplatí riskovať. Blikanie displeja, ktoré je na horších monitoroch problémom, sme na tomto modeli nepostrehli. Pri pozeraní filmov či hraní hier sme takisto nemali problém s pohybovým efektom, či akýmkoľvek rozmazaním.

    HP Z Display Z22i - pohľad na test monitora

    Farebné podanie je veľmi dobré, čo je od monitora s IPS panelom možné očakávať. Farby sú sýte, či už išlo o odtiene zelenej, modrej, červenej alebo hnedej. Pri čiernobielom obraze s viacerými odtieňmi šedej je zas jednotlivé odtiene možné jednoducho rozoznať. Displej je teda výborný a hodí sa na drvivú väčšinu činností.

    HP Z Display Z22i - pohľad na nastavenia

    Ovládanie monitora zabezpečujú štyri tlačidlá pod monitorom (označené ako menu, "+", "-" a OK). Samotné nastavenia sú jednoduché na pochopenie a umožňujú úpravu jasu, kontrastu či farieb. Okrem toho je možné mierne posúvať obraz či samotné okno nastavení, alebo nastaviť automatické zapínanie a vypínanie v určitom čase. Ďalšie funkcie zahŕňajú vypnutie kontrolky v tlačidle napájania, časovač vypnutia alebo režim Overdrive, ktorý zrýchli obnovu obrazu, no zvýši pravdepodobnosť tzv. "ghostingu", pri ktorom na displeji zostávajú obrysy z predchádzajúcej snímky.

    HP Z Display Z22i - pohľad na výber vstupov

    Nastavenia ponúkajú 10 jazykov, no slovenčina či čeština medzi ne nepatria. Monitor ale aj tak nie je ťažké ovládať a po prvom spustení už nastavenia väčšinou netreba upravovať. Pri zapnutí monitora alebo výpadku signálu totiž monitor vyskúša všetky tri pripojenia a zapne prvé z nich podľa prednastavenej priority (DisplayPort > DVI > VGA). V nastaveniach je ale možné túto funkciu vypnúť, prípadne nastaviť predvolený vstup, ktorý sa zapne ako prvý. Po tejto stránke teda monitoru nemôžem nič vytknúť.

    HP Z Display Z22i - pohľad spredu (otočený displej)

    HP Z Display Z22i je celkovo výborným monitorom. Ponúka veľmi dobrý IPS displej so sýtymi farbami, výbornými pozorovacími uhlami a rozsahom jasu, vďaka ktorému je možná práca v drvivej väčšine podmienok. Ovládanie monitora je celkom jednoduché a v nastaveniach je mnoho užitočných funkcii. Za cenu 139 eur, na ktorú tento monitor klesol z pôvodných 222, teda ide o investíciu, ktorú odporúčam takmer každému. Hodí sa totiž na kancelársku prácu, pozeranie filmov, prácu s fotografiami alebo aj občasné hranie. Zarytí hráči by sa ale mali pozrieť o cenovú úroveň vyššie.