Recenzia: HP ProBook 6460b

    Recenzia: HP ProBook 6460b

    • Recenzie
    • Publikované 22.08.2017 15:00:15
    • Upravené 26.11.2017 01:22:22

    Spoločnosť HP má vo svojom portfóliu nespočetné množstvo produktových rád. Na použitie v kancelárii sú zamerané len dve – zatiaľ čo EliteBook ponúka funkcie, ktoré sú pre obrovské firmy potrebné, ako napríklad zjednodušená správa notebooku na diaľku, rada ProBook tieto funkcie neobsahuje, pretože väčšina používateľov ich nemá ako využiť. Vďaka tomu sú ProBooky oproti EliteBookom lacnejšie, ale stále veľmi spoľahlivé. Jedným z modelov tejto rady je ProBook 6460b, ktorý ponúka len to najpotrebnejšie pre kancelársku prácu, a keďže ide o obnovený model, tak aj neuveriteľne nízku cenovku. Čo iné ešte tento notebook obsahuje?

    Telo notebooku je vyrobené z prémiových materiálov a vyzerá celkom štýlovo. Rám je totiž vyrobený z hliníka, ktorý je na povrchu brúsený, a vnútri je telo spevnené horčíkom. Vďaka tomu je notebook veľmi pevný a na žiadnom mieste sa neohýba. Toto hrubé telo v sebe skrýva dokonca aj odvodňovacie kanáliky vedúce z klávesnice, ktorá je odolná voči poliatiu.

    Táto klávesnica ponúka rozloženie kláves, ktoré je pre HP typické, a ktorý má pár nevýhod, ako napríklad malé šípky hore a dole či kratší Backspace. Na klávesnici sa ale píše veľmi príjemne. Nad klávesnicou sa nachádzajú tri tlačidlá, ktoré umožňujú vypnúť a zapnúť WLAN, otvoriť prehliadač či stlmiť zvuk.

    Pod touto klávesnicou sa zas nachádza pomerne veľký touchpad. Prsty sa po ňom kĺžu bez problémov a tzv. drag&drop bol bezproblémový. Pri písaní sa dá touchpad jednoducho vypnúť dvojitým stlačením v pravom hornom rohu, kde sa následne rozsvieti oranžová kontrolka. Okrem touchpadu sa na tejto strane notebooku nachádza aj skener odtlačkov prstov. Ide síce o typ skeneru, po ktorom je prst potrebné potiahnuť, no aj tak funguje spoľahlivo.

    ProBook 6460b ponúka 14" LED displej s rozlíšením 1366x768. Jeho pozorovacie uhly nie sú najlepšie, pri 45° otočení sú farby ešte nezmenené, no potom už svoj odtieň menia. Pri maximálnom jase displeja je práca v svetlej kancelárii bezproblémová, a najnižšia hodnota jasu je dostatočne nízka na to, aby nebolo používanie nepríjemné. Na surfovanie po internete či pozeranie filmov teda displej určite stačí.

    Konektivita je jednou veľmi prekvapivou vlastnosťou tohto notebooku. Nachádza sa tu totiž väčšina portov využívaná za posledných 5 až 10 rokov. Na ľavej hrane sa nachádza DVD mechanika, čítačka 54mm kariet ExpressCard, 2 USB 2.0 porty, čítačka SD kariet, FireWire a napájací konektor.

    Na pravej hrane nájdeme 2 3,5mm jacky (jeden pre slúchadlá a jeden pre mikrofón), 1 port eSATA/USB, ktorý okrem externých diskov podporujúcich formát eSATA umožňuje pripojiť aj obyčajné USB 2.0 zariadenie, jeden USB 2.0 port a 1 DisplayPort konektor. Využitá bola aj zadná hrana notebooku. Na tej sa nachádza Ethernet port, VGA výstup a dokonca aj RJ-11 konektor, ktorý umožňuje pripojenie modemu. Chýba tu len USB 3.1 a HDMI.

    Po výkonnostnej stránke notebook nikoho neočarí. Dvojjadrový Intel Celeron B840 spolu so 4GB RAM ale na väčšinu kancelárskej práce postačí. Pri asi piatich kartách v prehliadači Mozilla Firefox a otvorenom Worde sa notebook vôbec nezasekol. Pevný disk s kapacitou 320GB bez problémov uchová mnoho dokumentov, filmov, či fotografií.

    Operačným systémom, ktorý na ProBooku 6460b beží, je Windows 7 Professional. Ide už o staršiu verziu systému, no mnoho ľudí ju má radšej, ako novšie Windows 8 a 10. Predinštalovaných programov na tomto notebooku je minimum, čo napomáha svižnému chodu systému.

    HP ProBook 6460b je celkovo veľmi dobrým notebookom. Dizajnom, výkonom ani inými vlastnosťami sám o sebe nikoho neočarí. Jeho najväčšou výhodou je ale cena. Tá sa totiž pohybuje na úrovni 165 eur, a za túto cenu je ťažké zohnať akýkoľvek notebook či stolný počítač, ktorý dokáže takto dobre zvládať jednoduché úlohy. Odporučil by som ho teda dôchodcom, či iným nenáročným používateľom, ktorí chcú spoľahlivý notebook postačujúci na základné používanie. S takouto atraktívnou cenovkou by sa možno oplatil aj ako náhradný notebook do rodiny.