Recenzia: HP EliteBook 8460p

    Recenzia: HP EliteBook 8460p

    • Recenzie
    • Publikované 26.11.2017 00:48:44
    • Upravené 26.11.2017 01:26:35

    Medzi produktami firmy HP predstavujú EliteBooky najprémiovejšie notebooky určené pre firemnú sféru. Práve preto ponúkajú odolné telá z prémiových materiálov a vysokú spoľahlivosť. Jedným z modelov tejto rady je EliteBook 8460p. Ten je dostupný vo viacerých konfiguráciách. Jedna s HD (1366x768) displejom stojí po obnovení 249 eur, zatiaľ čo prémiovejšia varianta s HD+ (1600x900) displejom je o 19 eur drahšia. Aké je ale tieto notebooky používať?

    HP EliteBook 8460p - pohľad spredu

    Strieborné telo notebooku je štýlové. Pri jeho hrúbke 3,2cm si väčšina ľudí pomyslí, že prenášanie bude veľmi náročné, no 2,4 kg je pre notebooky, ktoré sa neradia medzi ultrabooky, priemerná hodnota. Základňa notebooku je nesmierne pevná a ohnúť ju rukami je prakticky nemožné. Takmer rovnako pevné je aj veko displeja. Za túto výbornú konštrukciu je zodpovedný brúsený hliník, z ktorého je vytvorené telo. Z kovu sú aj pánty displeja. Po stránke odolnosti je výhodou aj klávesnica odolná voči poliatiu.

    HP EliteBook 8460p - pohľad na klávesnicu

    EliteBook 8460p ponúka 14" displej, ktorý má pri najlacnejšej variante rozlíšenie 1366x768. Jeho pozorovacie uhly sú na TN panel priemerné, zatiaľ čo farby sú na pozeranie filmov či kancelársku prácu vhodné. Maximálny jas displeja je oproti niektorým konkurenčným notebookom vyšší, čo spolu s matným povrchom uľahčuje prácu na svetle. Drahšia varianta ponúka rovnaké podanie farieb a pozorovacie uhly, no rozlíšenie sa zvyšuje na 1600x900. Vďaka tomu sú prvky na obrazovke ostrejšie.

    HP EliteBook 8460p - pohľad na tlačidlá nad klávesnicou

    Klávesnica ponúka pre HP typické "ostrovčekové" rozloženie, pričom klávesy sa prakticky vôbec nekývu a písanie je vďaka tomu príjemné. Výhodou je aj tvar kláves, ktorý dokáže znížiť počet chýb pri písaní. Medzi klávesami G, H a B sa nachádza trackpoint, s ktorým sa pracuje veľmi príjemne. Pod klávesnicou sa nachádzajú dva páry tlačidiel a touchpad. Ten je na používanie dostatočne veľký a s gestami ako napríklad "drag&drop" sme nemali žiadne problémy.

    HP EliteBook 8460p - pohľad na ukazovatele aktivity

    Výhodou je aj senzor, ktorý dokáže touchpad pri jeho prekrytí rukou vypnúť, čo zabraňuje nežiadaným pohybom myši. Okrem toho je touchpad možné vypnúť aj dvojitým kliknutím ľavého horného rohu. Pod klávesnicou sa nachádza aj skener odtlačkov prstov. Ide síce o starší typ, po ktorom je potrebné prst potiahnuť, no aj tak ide o spoľahlivú alternatívu k zdĺhavému zadávaniu hesiel.

    HP EliteBook 8460p - pohľad na zablokovaný touchpad

    Konektivita je ako pri všetkých EliteBookoch veľmi dobrá. Na ľavej hrane sa nachádza napájaci konektor, FireWire (IEEE1394), 2 USB 3.0 porty, čítačka SD a MMC kariet, DVD mechanika a ExpressCard 54mm slot. Opačná strana poskytuje 2 3,5mm jacky (jeden pre mikrofón a jeden pre slúchadlá), eSATA/USB port, ktorý okrem USB zariadení umožňuje pripojiť aj špeciálne externé disky, USB 2.0 port, DisplayPort a zámku Kensington.

    HP EliteBook 8460p - pohľad na veko displeja

    Zadná strana ponúka RJ-11 port pre pripojenie modemu, VGA video výstup a gigabitový Ethernet. Na spodnej strane notebooku sa nachádza aj port pre pripojenie dokovacej stanice. Po stránke bezdrôtovej konektivity poskytuje EliteBook Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 2.1. Tomuto notebooku teda v tomto ohľade nemôžeme vytknúť nič.

    HP EliteBook 8460p - pohľad na trackpoint

    EliteBook 8460p poháňa dvojjadrový procesor Intel Core i5-2520M spolu so 4GB operačnej pamäte. Táto kombinácia bez problémov postačí na kancelársku prácu, s 5 kartami v Mozille Firefox (verzia Quantum 58) a otvoreným Microsoft Wordom systém stále fungoval svižne. Úložný priestor poskytuje pevný disk WD Black s kapacitou 320GB. Ten je rýchlosťou priemerný a jeho kapacita postačí na mnoho dokumentov, filmov, či fotografií.

    HP EliteBook 8460p - pohľad na pravú hranu

    Notebook funguje na operačnom systéme Windows 7 Professional. Ten pri obnovených notebookoch často poskytuje lepší výkon, než novšie verzie. Okrem toho je výhodou aj minimum nepotrebných funkcii, veď nie nadarmo je Windows 7 nazývaný najlepšou verziou. Predinštalovaných programov je minimum, vďaka čomu je systém určite svižnejší.

    HP EliteBook 8460p - pohľad na ľavú hranu

    HP EliteBook 8460p je veľmi dobrým notebookom. Ponúka štýlové a nesmierne odolné telo, dobrý displej, príjemnú klávesnicu, širokú konektivitu a dostatok výkonu na kancelársku prácu. Za cenu, ktorá sa po obnovení znížila z necelých 900 eur na približne 250 eur, ide o výbornú kúpu. Hodil by sa do domácnosti, či už ako hlavný počítač, alebo len náhradný, a vhodný je aj pre študentov či dôchodcov.