Recenzia: HP All-in-One 22-b043ne

    Recenzia: HP All-in-One 22-b043ne

    • Recenzie
    • Publikované 29.11.2017 22:05:14
    • Upravené 29.11.2017 22:36:10

    Jednou z menej populárnych kategórii počítačov sú takzvané all-in-one zariadenia. Tie ponúkajú kombináciu monitora s počítačom v jednej "skrinke", vďaka čomu zaberajú menej miesta. Okrem toho majú v porovnaní s notebookmi väčšie displeje. Jednou z firiem, ktorá na trhu s all-in-one počítačmi pôsobí, je aj HP. Rozhodli sme sa teda otestovať jej model 22-b043ne, ktorý je jednou z viacerých dostupných konfigurácii.

    HP All-in-One 22-b043ne - pohľad spredu

    Jeho cena sa obvykle pohybuje na úrovni presahujúcej 800 eur, no vďaka tomu, že v tomto prípade ide o predvádzací kus, nebol notebook prakticky vôbec použitý (len vybalený z krabice a vystavený), no jeho cena je o takmer pätinu nižšia. Aký ale tento počítač je?

    HP All-in-One 22-b043ne - pohľad na displej zboku (ostrov)

    Telo je po dizajnovej stránke pomerne jednoduché, no určite štýlové. Kontrast, ktorý vytvára čierny rám displeja a biely reproduktor dodáva počítaču moderný vzhľad a zaujímavým detailom je aj kontrolka napájania, ktorá sa nachádza v mriežke reproduktora. Zadná strana je sfarbená nabielo a má aj jemný vzor.

    HP All-in-One 22-b043ne - pohľad na zadnú stranu

    Na tejto strane sa pod zámkou Kensington nachádzajú aj skoro všetky porty. Nájdeme tu 2 USB 2.0 porty, gigabitový Ethernet (čo je pre počítače v tejto cenovej kategórii neobvyklé), napájací konektor, 2 USB 3.0 porty, HDMI výstup a 3,5mm combo jack (pre slúchadlá s mikrofónom). Na pravom boku nájdeme aj DVD napaľovačku, zatiaľ spodná strana počítača poskytuje miesto čítačke SD kariet a tlačidlu napájania. Vedľa nich je dvoma skrutkami pripevnený stojan. Ten dodáva počítaču stabilitu a možnosť nakloniť telo pre príjemnejšie sledovanie obrazu.

    HP All-in-One 22-b043ne - pohľad na konektivitu vzadu

    Predná strana obsahuje už spomínaný displej s uhlopriečkou 21,5" a rozlíšením 1920x1080. Ten má vďaka IPS zobrazovacej technológii živé farby a špičkové pozorovacie uhly na úrovni takmer 90°. Rozsah jasu je na prácu v kancelárii, či už cez deň alebo v noci, dostatočný.

    HP All-in-One 22-b043ne - pohľad na spodnú stranu tela

    Okrem toho má tento displej ale funkciu, ktorú si na prvý pohľad nemusí všimnúť každý. Je totiž dotykový. Vďaka tomu je možné až 10 prstami ovládať používateľské rozhranie, kresliť na obrazovku či podpisovať dokumenty. Používanie dotykovej klávesnice je na veľkej obrazovke mierne nepraktické, no aj bez USB klávesnice sa systém dokáže zapnúť (aj keď s oznamom, že nie je pripojená klávesnica).

    HP All-in-One 22-b043ne - pohľad na displej (ostrov)

    Spoločnosť HP sa ale rozhodla takýmto situáciám zabrániť pribalením klávesnice a myši. Vďaka tomu stačí len kúpiť počítač, všetko pozapájať a už je na ňom možné pracovať naplno. Pribalená klávesnica bielej farby ponúka rozloženie kláves podobné tomu, ktoré sa nachádza na ich notebookoch.

    HP All-in-One 22-b043ne - pohľad na klávesnicu a myš

    Jednou viditeľnou zmenou oproti väčšine iných sú zdanlivo menšie klávesy Enter, Backspace a Shift, no na to sa dá po určitom čase zvyknúť. Výhodou je prítomnosť numerickej časti aj samostatných kláves nad ňou, pomocou ktorých je možné ovládať hlasitosť. Kombináciou klávesy Fn a funkčných kláves F9 až F12 je zas možné ovládať prehrávač hudby či tlač dokumentov.

    HP All-in-One 22-b043ne - pohľad na klávesnicu (ovládanie hlasitosti)

    Myš je takisto ako aj klávesnica biela a ponúka "jednoliaty" dizajn, pri ktorom tlačidlá nie sú oddelené od zvyšku tela. Na jej bokoch sa nenachádzajú žiadne tlačidlá navyše a zaujímavým dizajnovým prvkom je aj priesvitný pás, ktorý vedie okolo tela. Cezeň je v tme možné vidieť svetlo z červeného lasera, ktorý je používaný na snímanie pohybu.

    HP All-in-One 22-b043ne - pohľad na myš zhora

    Na prednej strane tela sa okrem displeja nachádza aj reproduktor. Ten dokáže na maximálnej hlasitosti ozvučiť aj veľké miestnosti, no zvuk je stále pomerne čistý. Počúvanie spríjemňuje aj predinštalovaná aplikácia SRS Premium Sound, ktorá ponúka rôzne nastavenia podľa žánru hudby.

    HP All-in-One 22-b043ne - pohľad na displej (stromy)

    Vďaka procesoru Intel Core i5-6200U a 6GB RAM nemá počítač problém s drvivou väčšinou kancelárskych úloh, zvládol aj 15 kariet v Mozille Firefox (verzia Quantum 58.0b), spustený prehrávač hudby a WordPad. Grafický výstup zabezpečuje okrem integrovaného grafického čipu Intel HD Graphics 520 aj dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GT 920MX. Tá svojim výkonom neohúri, no s menej zložitou úpravou videa či nenáročnejšími hrami si poradí hravo.

    HP All-in-One 22-b043ne - pohľad na DVD mechaniku

    O úschovu dát sa stará pevný disk WD Blue s kapacitou 1TB. Ten ponúka rýchlosti zápisu okolo 150 MB/s a rýchlosti čítania okolo 160 MB/s, vďaka čomu sa radí k rýchlejším diskom na trhu. Kapacita 1TB zas postačí drvivej väčšine používateľov, keďže sa na ňu zmestí asi 330000 fotografií z mobilu alebo 400 hodín Full HD videa.

    HP All-in-One 22-b043ne - pohľad na displej (čiernobiela kresba)

    Na tomto disku je uložený operačný systém Microsoft Windows 10 vo vydaní Home. Je na ňom pomerne veľké množstvo predinštalovaných aplikácii, no niektoré, ako napríklad už spomínaný DTS Studio Sound či Dropbox, ktorý ponúka 25GB úložného priestoru na 2 roky zadarmo, sú naozaj užitočné a ostatné je možné jednoducho odinštalovať.

    HP All-in-One 22-b043ne - pootočený pohľad spredu

    HP 22-b043ne je teda veľmi dobrým all-in-one počítačom. Ponúka veľký displej s možnosťou dotykového ovládania, výborné reproduktory, dostatočnú konektivitu a výkon, pri ktorom nie je problémom takmer žiadna kancelárska práca. Pribalené príslušenstvo, ako myš a klávesnica sú už len bonusom k tomu. Za cenu, ktorá z úrovne presahujúcej 800 eur klesla na necelých 700, ide o veľmi výkonný a spoľahlivý stroj do kancelárie či do domácnosti.