Recenzia: HP 17-X004nv

    Recenzia: HP 17-X004nv

    • Recenzie
    • Publikované 23.08.2017 12:53:31
    • Upravené 23.08.2017 15:33:55

    Portfólio notebookov spoločnosti HP obsahuje 10 produktových rád, pričom každá je zameraná na niečo iné. Jednou z týchto rád je Notebook, ktorá ponúka notebooky s jednoduchým dizajnom, dostatkom výkonu a nízkou cenou. Jedným z jej modelov je Notebook 17-x004nv. V tomto prípade ide o predvádzací notebook, čo znamená, že oproti pôvodnej cene dosahujúcej skoro 700 eur je tento model až o pätinu lacnejší. Notebook bol pritom len vybalený z krabice a vystavený vo výklade či na výstavách. My sme sa tomuto modelu rozhodli “pozrieť na zuby”.

    Dizajn tohto notebooku je pomerne jednoduchý. Čierne telo bez dizajnérskych výstrelkov vyzerá štýlovo, a zaujímavé prvky ako vrúbkované veko displeja či tmavé pásy pod displejom mu dodávajú charakter. Celé telo je pevné a aj napriek použitiu plastu sa neohýba. S hmotnosťou 2,65 kg ale určite nejde o najľahší notebook a rozmery 41,7 x 27,9 x 2,49cm robia prenášanie zložitejším.

      

    Toto veľké telo ale ukrýva 17,3" Full HD IPS displej. Pozorovacie uhly tohto displeja sú perfektné, pri pohľade odkiaľkoľvek ostal odtieň farieb rovnaký. Farby sú sýte a výhodou sú aj protireflexné vlastnosti displeja, ktoré pomáhajú pri práci cez deň. Tento displej je teda veľmi dobrý a je vhodný na čokoľvek, okrem profesionálnej práce s farbami, na ktorú je ale potrebné omnoho drahšie displeje.

      

    Pod týmto veľkým displejom sa nachádza o niečo menšia klávesnica. Tá ponúka rozloženie kláves podobné iným HP notebookom, no viac miesta umožnilo umiestnenie dlhšej klávesy Backspace. Malé šípky hore a dole tu ale nanešťastie zostali, ale na to sa dá jednoducho zvyknúť. Pod klávesnicou sa nachádza touchpad. Ten je síce dostatočne veľký, no až príliš splýva s okolím, čo znamená, že na prvý pohľad je ťažké určiť, kde je ešte pohyb prstov zaznamenávaný a kde nie. Pohyb myši a gestá ale fungujú bezchybne.

      

    HP 17-x004nv po stránke konektivity ponúka len to, čo je potrebné. Na ľavej hrane sa teda nachádza nabíjací konektor, vedľa ktorého je kontrolka ukazujúca stav batérie, Ethernet, HDMI, jeden USB 2.0, jeden USB 3.0 port a 3,5mm combo jack. Na druhej hrane sa nachádza DVD mechanika, druhý USB 2.0 port a čítačka SD kariet. Zaujímavým detailom sú aj dve diódy, pričom jedna z nich ukazuje stav pevného disku.

      

    Tento notebook je poháňaný procesorom Intel Core i3-5005U a 4GB RAM. O grafické zobrazovanie sa zas postará okrem integrovanej grafiky aj dedikovaná AMD Radeon R5 M430 s 2GB pamäte. Táto kombinácia bez problémov zvláda kancelársku prácu, ako napríklad otvorený Word, 5 kariet v Google Chrome a hudobný prehrávač naraz. Prítomnosť grafickej karty umožňuje aj hranie starších hier. Na tie najnovšie sú ale potrebné omnoho drahšie stroje, takže tu nemôžeme HP nič vyčítať.

      

    O ukladanie dát sa stará 256GB SSD od Sandisku. To sa svojou rýchlosťou radí medzi mierny nadpriemer, Full HD film je teda možné načítať asi za 6 sekúnd. Kapacita disku postačí asi na 70 už spomínaných Full HD filmov, či niekoľko rokov fotografií z dovoleniek.

    Notebook je dodávaný s operačným systémom Windows 10 Home. Systém funguje bezchybne a počas testovania sa nevyskytli žiadne problémy. Predinštalované sú tu programy od HP, McAfee a CyberLinku. Niektoré z nich sa používateľom naozaj zídu, a tie ktoré nie, je možné v Nastaveniach jednoducho odinštalovať.

    HP 17-x004nv je teda veľmi dobrým notebookom. Ponúka jednoduchý, ale zaujímavý dizajn, nádherný a veľký displej a dostatok výkonu na kancelársku prácu či menej náročné hry. Výhodou tohto notebooku je aj jeho cena. Pôvodná cena dosahujúca skoro 700 eur je totiž zrazená o pätinu. Notebook je pritom prakticky nový, bol len vybalený z krabice a umiestnený vo výklade či na výstave. Za cenu približne 550 eur sa tento notebook hodí pre študenta alebo do domácnosti. Je od neho ale potrebné očakávať, že so 17" displejom sa bude o niečo ťažšie prenášať.