Recenzia: HP 15-ac112nj

    Recenzia: HP 15-ac112nj

    • Recenzie
    • Publikované 25.08.2017 16:22:05
    • Upravené 25.08.2017 16:28:21

    Firma HP ponúka obrovské množstvo notebookov v mnohých produktových radách. Tá s názvom Notebook prináša len tie najpotrebnejšie funkcie a štýlový dizajn za dobrú cenu. Jedným z modelov tejto rady je HP Notebook 15-ac112nj. Cena úplne nového kusu sa pohybuje tesne pod hranicou 550 eur, no keďže je tento model ponúkaný ako predvádzací, cena je o viac ako štvrtinu nižšia. To aj napriek tomu, že notebook nebol skoro vôbec používaný, ale len vybalený z krabice a umiestnený vo výklade či na výstavách. My sme sa pozreli na to, čo všetko tento notebook ponúka.

    Dizajn tohto notebooku je pomerne jednoduchý, no veľmi štýlový. Červené telo s čiernymi prvkami vyzerá nádherne, a trojuholníkové vruby na veku či svetlé pásy na základni ho robia zaujímavejším. Notebook je síce vyrobený z plastu, no základňa sa neohýba skoro vôbec. Na spodnej strane základne sú skryté reproduktory značky Bang&Olufsen Play. Zvuk z nich je kvalitný a maximálna hlasitosť na pozeranie filmov či počúvanie hudby počas práce postačí.

      

    Bočné hrany notebooku sú pokryté výduchom ventilátora a rôznymi portami. Na ľavej hrane sa nachádza napájací konektor spolu s kontrolkou nabíjania, 10/100Mbps Ethernet, HDMI, jeden USB 3.0 port, jeden USB 2.0 port a combo 3,5mm jack. Na druhej strane nájdeme zámku Kensington, DVD mechaniku, druhý USB 2.0 port, čítačku SD kariet a dve kontrolky ukazujúce aktivitu pevného disku a stav napájania. Konektivita je teda pre drvivú väčšinu ľudí dostatočne široká.

      

    V strede základne notebooku sa nachádza klávesnica. Tá ponúka "ostrovčekové" rozloženie, aké je na HP notebookoch už veľmi dlho. To znamená, že písanie je určite príjemné. Pod touto klávesnicou sa nachádza touchpad. Ten je pokrytý tým istým plastom, ako aj zvyšok základne, a čiastočne s touto základňou splýva. Dizajnovo síce ide o pekný detail, avšak spočiatku je trochu ťažšie zistiť, kde dotyková plocha končí. Samotný touchpad ale funguje bezchybne, takisto ako aj dve tlačidlá pod ním. Gestá využívajúce viac prstov softvér zaznamená vždy, a detekcia dlaní je spoľahlivá.

      

    Na vnútornej strane veka sa nachádza 15,6" displej s rozlíšením 1366x768. Ten neponúka najlepšie pozorovacie uhly, no displej je určite vhodný na pozeranie filmov či kancelársku prácu. Pri maximálnom jase nie je problém pracovať vnútri či dokonca vonku, keď ale slnko zasvieti na lesklý povrch displeja, čitateľnosť sa značne zníži. Najnižšia úroveň jasu je zas porovnateľná s inými modelmi v tejto cenovej kategórii.

      

    Výpočtovú silu notebooku dodáva dvojjadrový procesor Intel Core i5-6200U spolu so 4GB RAM. To stačí na bežnú kancelársku prácu a počas testovania nebolo problémom 10 kariet v Google Chrome, otvorený Microsoft Word, Excel a prehrávač hudby naraz. Počas tejto práce nebolo žiadne miesto na základni notebooku nepríjemne horúce. To isté platilo aj pri umelej záťaži, kedy už ale bolo počuť rýchle točenie ventilátora. Integrovaný grafický čip Intel HD Graphics 520 pomôže aj s hraním pár rokov starých hier.

    Úložný priestor poskytuje pevný disk s kapacitou 500GB. To dokopy stačí na 50000 fotografií z mobilu a asi 50 Full HD filmov. Tento notebook je dodávaný s operačným systémom Windows 7 Home Premium. Predinštalovaných programov je v ňom úplné minimum, čo znižuje záťaž a teda mierne vylepšuje svižnosť systému.

    Celkovo je teda HP 15-ac112nj veľmi dobrým notebookom. Ponúka nádherný dizajn, konektivitu, ktorá postačí drvivej väčšine používateľov, a výkon, s ktorým zvládne aj náročnejšiu prácu než len obyčajné prehliadanie internetu. Výhodou je aj cena. Vďaka tomu, že je tento model predvádzací, bola cenovka znížená z pôvodných 639 eur na zhruba 450 eur. Tento notebook by som odporučil študentom, či obyčajným používateľom, ktorí hľadajú štýlový a pomerne výkonný stroj do domácnosti.