Recenzia: DELL Latitude E6540

    Recenzia: DELL Latitude E6540

    • Recenzie
    • Publikované 01.04.2019 09:51:21
    • Upravené 20.05.2019 13:52:03

    Neobyčajný kancelársky notebook s mnohými vylepšeniami, vhodný ako pre profesionálov v kancelárií, tak aj pre študentov.

     

     

    Istota na prvý pohľad, to je výraz, ktorým sa dá opísať dizajn tohto notebooku. Hliníkový kryt a kovové závesy displeja pôsobia pevným a odolným dojmom. Taktiež páčka na otváranie obrazovky zaručuje stabilitu celého tela notebooku, nedôjde tak časom k vyhýbaniu pántov a problémom so zatváraním. Sú to takéto detaily, čo roba notebook kvalitným z viacerých hľadísk. Štvrtá generácia sa od predchádzajúcich modelov značne líši. DELL Latitude E6540 disponuje šasi v Tri-Metal prevedení. Znamená to, že šasi je vyrobené z hliníka, ocele a zliatin horčíka. Taktiež je testované podľa MIL-STD-810G vojenskej normy a je teda odolné voči istej úrovni mechanického poškodenia ako aj voči vode. Nejedná sa však o vodeodolné prevedenie celého notebooku. Ani vnútorné komponenty nezostali nechránené. E6540 je vybavený gumovou izoláciou, ktorá do určitej miery chráni pevný disk pred otrasmi. Jednou zo šikovných vymožeností tohto modelu je tiež senzor voľného pádu. Táto vychytávka slúži na ochranu dát tým, že ochráni samotný disk v prípade pádu notebooku. Samozrejme pevný disk ani samotný notebook nie je nezničiteľný, ale oproti ostatným modelom je určite lepšie chránený. Všetky tieto opatrenia ale zvýšili jeho váhu a taktiež sa nejedná o tenký minimalistický notebook.

     

     

    Tento model je vybavený štandardnou sadou konektorov. Zadná časť obsahuje port napájania, VGA, vstup pre RJ45 LAN konektor a taktiež USB 3.0. Po stranách môžeme nájsť ďaľšie tri USB 3.0 porty, nie je teda problém s nedostatkom portov pre USB. E6540 má aj novší HDMI port, ktorý oproti analógovému VGA prenáša digitálny signál. Zaručuje tak vyššiu kvalitu obrazu a taktiež prenáša zvuk, ak by bolo treba k notebooku zapojiť monitor. Na tomto modeli nájdeme aj optickú DVD mechaniku, 3,5 mm audio konektor a vstup pre fyzický zámok. Predná časť disponuje čítačkou SD kariet. Samozrejme, ako aj staršie DELL notebooky, aj tento model má možnosť zapojenia dokovacej stanice Dell.

    Zaujímavou výhodou je tiež svietiaca koncovka nabíjačky, takže ani v tme ju nebude problém nájsť a zapojiť do notebooku.

     

     

    Po otvorení udrie do očí klávesnica. Tá obsahuje aj numerickú časť, čo je veľké plus pri administratívnej práci. Nedá sa nespomenúť automatické podsvietenie klávesnice umožňujúce prácu v menej osvetlenom prostredí. Nezvyčajným prvkom tohto modelu je pogumovaná sekcia pre zápästia, ktorá zabráni kĺzaniu. tlačítka nastavenia hlasitosti sa nachádzaju nad klávesnicou a obsahujú možnosť rýchlo vypnúť zvuk. V strede klávesnice sa nachádza Trackpoint. Jedná sa o pohyblivé tlačítko, ktoré môže slúžiť na presúvanie kurzoru po obrazovke. Rýchlosť pohybu závisí od množstva použitej sily. Citlivosť trackpointu sa dá nastaviť softvérovo. Celkové rozloženie klávesnice je praktické a veľmi úsporné.

     

     

    Na svoje si prídu všetci

     

    So všetkými vychytávkami je tento model ideálnym notebookom na kancelárske účely. Avšak je vybavený grafickou kartou AMD Radeon HD 8790M a 15,6“ Full HD displejom.  Táto grafika v kombinácií s 8GB RAM a Intel Core i5-4310M procesorom taktiež umožňuje aby sa stal viac než schopným  notebookom pre nenáročných hráčov. Bežné hry ako CS:GO potiahne na stredných nastaveniach bez problémov. Problém nastáva pri novších hrách ako napríklad Fortnite, ktoré síce rozbehá, ale na minimálnych nastaveniach.

     

     

    Podrobili sme ho testovaniu, ktoré pozostávalo z dlhého zapisovania údajov a následného hrania hier. Ako v ňom obstál? Môžme skonštatovať, že si v teste počínal veľmi obstojne. Vďaka dobrej výdrži batérie bolo možné na ňom pracovať pri šetrnom zaobchádzaní dlhé hodiny bez nabíjania. DELL Latitude E6540 je teda model pre každého, kto potrebuje spoľahlivý a odolný notebook, schopný ustáť ako bežné administratívne používanie, tak aj hranie hier.