RECENZIA: Dell Latitude E5430

    RECENZIA: Dell Latitude E5430

    • Recenzie
    • Publikované 07.07.2017 15:41:49
    • Upravené 26.11.2017 01:20:19

     

    Firma Dell má mnoho produktových rád od najlacnejších až po tie najprémiovejšie. Inspiron sa zameriava len na to najpotrebnejšie, Precision je určený len pre profesionálnych tvorcov a XPS zas ponúka prémiový dizajn. Rada Latitude, z ktorej pochádza aj model E5430, je zameraná na spoľahlivosť, ktorá je v podnikoch dôležitá. To väčšinou znamená vysokú cenovku, ale v tomto prípade je notebook po obnovení a cena je teda omnoho nižšia. Čo všetko tento model ponúka?

    Aj keď je notebook po dizajnovej stránke veľký, dizajn, ktorý Dell nazýva Tri-Metal, je so svojim čiernym telom so skosenými hranami a šedými akcentami štýlový. Veľké telo v sebe skrýva aj veľkú odolnosť. Rám displeja je totiž spevnený eloxovaným hliníkom a vnútorný rám zariadenia je vytvorený z horčíkovej zliatiny, ktorá je pevná, ale nie veľmi ťažká. Pánty sú vyrobené z prémiovej ocele a veko zas zo zliatiny zinku. Pevný disk je ochránený tlmičom nárazov a senzorom voľného pádu.

    Výhodou je aj rámik okolo displeja, ktorý ho chráni pred nárazmi a vlhkosťou, či klávesnica odolná proti poliatiu. Táto klávesnica síce ponúka pre niekoho netradičné rozloženie kláves s nízkym Enterom (tzv. ANSI), avšak na to sa dá zvyknúť a na klávesnici sa píše veľmi dobre. Napriek tomuto rozloženiu sú ale na klávesoch slovenské popisy. Výhodou sú aj veľké šípky či klávesy na ovládanie hlasitosti na pravej strane klávesnice.

    Naľavo od klávesnice sa zas nachádzajú tri kontrolky ukazujúce použitie disku, nabíjanie batérie a stav bezdrôtového pripojenia. Pod klávesnicou je touchpad s dvoma tlačidlami. Ten je dostatočne veľký a hladký, pohyb myší a posúvanie sú teda bezproblémové. Tlačidlá sú síce plastové, ale sú tiché a robustné.

      

    Tento notebook ponúka 14" matný displej s rozlíšením 1366x768. Ten síce ponúka dobrý rozsah jasu, avšak pozorovacie uhly nie sú kvôli technológii TN až také dobré, ako by mohli byť. Na bežné kancelárske použitie či pozeranie filmov ale displej postačí. Reproduktory na tomto notebooku nie sú excelentné, počúvanie hudby či pozeranie filmov je ale na nich dostatočne príjemné a na maximálnej hlasitosti dokážu ozvučiť aj pomerne veľkú miestnosť, no zvuk je vtedy čiastočne skreslený.

    Konektivita notebooku je jeho silnou stránkou. Zo "starších" konektorov tu nájdeme DVD mechaniku, VGA video výstup, pripojenie RJ-11 ( záleži na konfigurácii ) pre staré modemy či čítačku kariet ExpressCard ( záleži na konfigurácii ). Okrem toho tu nájdeme aj eSATA/USB 3.0 combo port, ktorý umožňuje pripojenie buď USB zariadení, alebo externých diskov s eSATA konektorom, HDMI výstup, dva USB 2.0 porty, jeden USB 3.0 ( záleži na konfigurácii )port Ethernet, čítačku SD kariet a 3,5mm combo jack.

      

    Výhodou je aj prepínač na prednej hrane, ktorý umožňuje vypínať a zapínať bezdrôtové pripojenie. To je užitočné pre kohokoľvek, kto často prepína napríklad medzi Wi-Fi a káblovým pripojením. Po tejto stránke teda notebooku nemôžem vytknúť absolútne nič.
      

    Výkon notebooku je pre väčšinu používateľov dostatočne vysoký. Dvojjadrový procesor Intel Core i5-3320M a 8GB RAM ( záleži na konfigurácii ) sú kombináciou, pri ktorej nie sú ani trochu náročnejšie úlohy problémom. Tieto komponenty bez problémov zvládli spracovať 10 kariet v Google Chrome, prácu vo Worde a Exceli, a to naraz. 320GB pevný disk ( záleži na konfigurácii ) síce nie je veľmi veľký, ale stále sa naň zmestí necelých 100 filmov vo vysokom rozlíšení. Rýchlosť tohto disku je tiež vysoká, pri maxime zápisu 90 MB/s sa HD film skopíruje za menej ako 30 sekúnd.

    Malým problémom je občasný hluk, ktorý sa po dlhotrvajúcej záťaži začne prejavovať. Výhodou ale je, že sa vďaka tomu notebook veľmi neprehrieva. Keďže je tento notebook určený na firemné účely, nájdeme tu aj technológiu Intel vPro, ktorá prináša funkcie ako hyper-threading, ktorý zlepšuje výkon, a mnohé pomôcky na zlepšenie spoľahlivosti a bezpečnosti, medzi ktoré patrí aj správa notebooku na diaľku.

      

    Operačný systém Windows 7 v 64-bitovej konfigurácii, ktorý na tomto notebooku beží, síce nie je najnovší, no dôležité bezpečnostné aktualizácie v prípade núdze stále dostáva a podľa mnohých ľudí ide o lepší systém ako Windows 8 či 10. Pri inštalácii rôzneho softvéru som s ním nenarazil na žiadny problém.

    Celkovo je teda Dell Latitude E5430 skvelou voľbou. Faktory, ktoré tento notebook robia výhodným, sú spoľahlivosť, ktorá je už roky synonymom k rade Latitude, a cena. Pôvodne stál tento notebook vyše 700 eur, po obnove komponentov ale bola táto cena zrazená na menej ako polovicu. Odporúčam ho teda či už do kancelárie, do domácnosti, pre študenta, seniora, či kohokoľvek iného.