RECENZIA: Dell Alienware 13 R2

    RECENZIA: Dell Alienware 13 R2

    • Recenzie
    • Publikované 20.07.2017 00:00:00
    • Upravené 26.11.2017 01:21:05

    Na trhu je mnoho notebookov určených pre hráčov. Väčšinou sú buď príliš veľké, málo výkonné alebo veľmi drahé. Spoločnosť Dell s herným notebookom Alienware 13 R2 prináša malé telo a vysoký výkon. Úplne nový model síce stojí necelých 1800 eur, ale v tomto prípade ide o predvádzací kus, ktorý bol len vytiahnutý z balenia a vystavený vo výklade. Cena je teda o vyše pätinu nižšia. Aký je ale tento notebook?  

    Dizajn tela je so svojimi mnohými hranami moderný a štýlový, cítiť z neho, že ide o hráčsky notebook. To potvrdzuje aj podsvietené logo mimozemšťana na veku a dva pásy osvetlenia pod ním. Na druhej strane tohto veka je 13,3" Full HD IPS displej. So svojím rozlíšením a prakticky 180° pozorovacími uhlami je ako stvorený pre pozeranie videí, hranie hier či akúkoľvek inú prácu. Pod ním je nápis Alienware, ktoré obsahuje podsvietenie, takisto ako aj tlačidlo napájania v tvare loga firmy umiestnené nad klávesnicou.

    Klávesnica má pre slovenský trh typické ISO rozloženie kláves a príjemne sa na nej píše aj hrá. Zaujímavým prvkom sú terasovité (stupňované) klávesy Caps Lock a Enter, vďaka ktorým je ich možné jednoduchšie nájsť. Pre niekoho bude možno nevýhodou absencia slovenských popisov kláves, to ale až takým veľkým problémom nie je.

      
    Pod klávesnicou je touchpad, ktorý je pri práci s čímkoľvek okrem hier excelentný. Kĺzanie sa po ňom je jednoduché a problémy som nemal ani z tzv. "drag & drop". Pri hraní sa ale touchpad dá jednoducho zablokovať pomocou kombinácie kláves Fn+F11 a pri malom tele notebooku teda nebude spôsobovať žiadne problémy.

    Tento notebook ale ponúka aj funkciu, ktorú má len máloktorý iný model, a tou je 8-zónové RGB podsvietenie. Tri zóny sa nachádzajú na klávesnici, dve (logo mimozemšťana a indikátory aktivity a batérie) sú nad ňou, a pod displejom je podsvietený nápis Alienware. Na veku notebooku je už spomínané logo a dva pásy pod ním. Všetky tieto zóny pôvodne svietia modrou farbou, po stiahnutí programu Alienware Command Centre od Dellu je ich ale v sekcii AlienFX možné nastaviť.
      

    Dostupných je 19 farieb a tri režimy (Color - jedna farba bez zmeny, Morph - prechod z jednej farby na druhú a Pulse - blikanie v používateľom nastavenom intervale). Okrem toho je možné nastaviť aj pokročilejšie profily, ktoré umožňujú omnoho viac prechodov medzi režimami podsvietenia. Štýlovým prídavkom je aj podsvietenie napájacieho adaptéra, ktoré je vždy modré a nie je ho možné nastaviť na inú farbu. Aj napriek tomu ide ale z dizajnového hľadiska o lepšiu voľbu oproti zelenej dióde na adaptéri, ako to je pri väčšine notebookov.

    To, že notebook je naozaj moderný, je vidieť pri pohľade na konektivitu. Dva USB 3.0 porty, jeden Thunderbolt 3 port cez USB Type-C, jedno HDMI 2.0, jeden gigabitový Ethernet a dva audio konektory. Jeden z nich slúži ako 3,5mm combo jack a druhý je určený len pre 3,5mm mikrofóny. Na zadnej strane sa nachádza aj port pre Alienware Graphics Amplifier, ktorý sa ale predáva samostatne. Ide o malú skrinku, do ktorej je možné vložiť grafickú kartu určenú pre desktopy a zvýšiť tak výkon tohto notebooku.

      

    To ale pri drvivej väčšine činností nebude potrebné. Kombinácia procesoru Intel Core i7-6500U, 8GB RAM a grafickej karty NVIDIA GeForce 960M nemá problém zvládnuť aj najnovšie hry, ako napríklad Watch Dogs 2 či Doom (2016), na natívnom Full HD rozlíšení. Okrem toho sa bez problémov vie prelúskať aj úpravou videí, 3D renderingom, či inými ťažkými úlohami.

    Tieto úlohy, a aj celý systém, sú svižnejšie vďaka 512GB SSD od Micronu. S rýchlosťou zápisu aj čítania okolo 500 MB/s nie je problémom skopírovať Full HD film cez Thunderbolt 3 port za menej než 5 sekúnd. V hrách zas rýchlosť disku skracuje dlhé načítavacie obrazovky, ktoré by na pevnom disku trvali asi pol minúty, na 5 až 10 sekúnd.

    Operačným systémom na tomto notebooku je Windows 10 Home. Ten niektorí ľudia kritizujú kvôli veľkému množstvu informácii, ktoré zbiera, avšak tento zber je možné vypnúť a výhodou tejto verzie Windowsu je napríklad podpora Xbox Play Anywhere, ktorá zvyšuje počet dostupných hier pre túto platformu, hlasová asistentka Cortana, či menu Štart, ktoré je omnoho lepšie oproti tomu vo Windowse 8 a 8.1.

    Celkovo je Dell Alienware 13 R2 perfektnou voľbou pre ľudí, ktorí chcú to najlepšie z najlepšieho, či už po výkonnostnej alebo dizajnovej stránke. Malý, ale ostrý displej, podsvietené prvky celého tela, moderná konektivita, či schopnosť zvládnuť prakticky každú úlohu sú vlastnosti, ktoré ho robia atraktívnym.

    Čerešničkou na torte je cena. Nový notebook takéhoto kalibru stojí zhruba 1800 eur. V tomto prípade ide ale o predvádzací kus, všetky komponenty sú teda úplne nové, pretože notebook bol len vybalený a uložený do výkladu, avšak cena mohla vďaka tomu klesnúť o vyše pätinu. Alienware 13 R2 teda "odporúčam všetkými desiatimi".