Obnovená ( repasovaná ) výpočtová technika aj na záundefined

    Obnovená ( repasovaná ) výpočtová technika aj na základných školách

    Firma Bigon je dodávateľom repasovanej (obnovenej) i predvádzacej výpočtovej techniky na Slovensko už od roku 2006. Za túto dlhú dobu si našiel sortiment množstvo spokojných zákazníkov, ale takúto techniku používajú vo veľkej miere aj firmy a školy. Prinášame rozhovor s p. riaditeľom Markuškom zo Základnej školy – Sekule.

    Základná škola v Sekuloch patrí k mnohým školám, ktoré používajú k výučbe i repasovanú (obnovenú) výpočtovú techniku. Pýtali sme sa p. riaditeľa Markušku, prečo je takáto výpočtová technika zaujímavá pre potreby škôl.

    Pán riaditeľ, prečo ste sa rozhodli používať i obnovenú výpočtovú techniku?

    Rozhodli sme sa z jednoduchého dôvodu. K výučbe nepotrebujeme len novú výpočtovú techniku, keď svoj účel splní na jednotku aj taká, ktorá je oveľa lacnejšia a s plnou zárukou. Veľkou výhodou repasovanej (obnovenej) techniky je aj aktuálne programové vybavenie, ktoré je v nových ale podstatne drahších notebookoch a počítačoch. Žiaci sa teda majú možnosť učiť na aktuálnom a najnovšom operačnom systéme.

    Používate aj predvádzacie produkty?

    Áno, v minulosti škola zakúpila aj počítač typu HP ALL IN ONE pre účely pedagógov, dodnes počítač slúži. Je to zhruba 6 rokov dozadu. Počítač mal dodaný operačný systém Windows 7.

    Odporučili by ste takúto predvádzaciu alebo repasovanú techniku aj iným školám?

    Rozhodne. Ale takéto produkty mnohé školy už aj bežne majú. Každá škola ocení možnosť mať kvalitný výrobok za zlomok ceny a naviac s dlhou životnosťou. V tomto nie sme žiadnou výnimkou.

    Aký notebook alebo počítač ste si zakúpili teraz?

    Pre pedagóga sme zakúpili notebook HP6930P, ktorý spĺňa presne to, čo potrebujeme. Rád by som dodal, že notebook s operačným systémom stál 185 €, čo je cena, za ktorú dnes nekúpite ani najlacnejší nový notebook.

    Stretli ste sa niekedy s nejakou chybou u repasovanej výpočtovej techniky?

    Áno, raz na jednom notebooku sa pokazil adaptér asi po mesiaci používania. V rámci záruky sme ho vymenili za nový. Reklamácia bola vybavená behom jedného dňa. Iný problém sa nevyskytol.

    Ako vyberáte výpočtovú techniku?
    Najskôr si  zadefinujeme svoje požiadavky a predstavu. Tento výstup zahŕňa informáciu, čo chceme na počítači robiť a pre koho je určený a aj finančnú predstavu, ktorá je z našej strany realizovateľná. Následne konzultujeme možnosti dodávateľa s našou predstavou. Pri repasovanej (obnovenej) technike nie je taký problém nadefinovanie našich potrieb a cenových možností ako pri kúpe bežnej novej techniky, ktorá cenovo prevyšuje našu predstavu.

    Ďakujeme veľmi pekne za rozhovor a želáme Vám, aby aj najnovší prírastok do rodiny používanej výpočtovej techniky HP 6930P slúžil dlho a k plnej spokojnosti.
    Ďakujem veľmi pekne.

    Súčasnosť potvrdzuje, že používanú techniku preferuje ako prvú voľbu viac ako polovica základných škôl ale aj domácností. Vedeli ste?
    1. úspora financií v porovnaní s novou technikou je až do 78%
    2. priemerná životnosť (funkčnosť) používaného produktu je dokonca dlhšia ako nového produktu rovnakej cenovej kategórie,
    3. používané notebooky, nakoľko sú z vyššej modelovej rady a teda veľmi kvalitného spracovania sú výrazne pevnejšie a odolnejšie ako nové produkty rovnakej cenovej triedy.