Najlepšie notebooky pre študentov 2018

    Najlepšie notebooky pre študentov 2018

    • Tipy a návody
    • Publikované 04.05.2018 09:25:48
    • Upravené 11.05.2018 11:30:14

    Pripravili sme pre vás výber najlepších notebookov pre študentov na rok 2018. Zaujíma vás aké notebooky sú vhodné ? V tom prípade sú nasledujúce riadky ako stvorené pre vás.

     

    V súčasnosti je študent bez notebooku ako ryba bez chvosta. Predstavuje v jeho živote dôležitú súčasť ako zdroj informácií a nevyhnutnú učebnú pomôcku pre zvládnutie náročných skúšok. Pri jeho výbere študenti dbajú na dôležité vlastnosti, ktoré zaisťujú jeho mobilitu (rozmer, hmotnosť, výdrž batérie atď...) ale rovnako hľadajú optimálny výkon pre prácu v rôznych aplikáciách. Nie každý si vystačí so základným kancelárskym balíkom, keď väčšinu času strávenom pri notebooku pracuje s aplikáciami na 3D modelovanie alebo úpravu fotografií a videí, kde je na výkon hardvéru kladený veľký dôraz.

     

     

    Uhlopriečka a konštrukcia hrajú dôležitú rolu

     

    Študenti notebooky počas dňa niekoľkokrát prenášajú, a práve preto by nemali byť v ich taškách a batohoch ťarchou navyše. Pri výkonných pracovných staniciach musia študenti počítať s väčšou uhlopriečkou a hmotnosťou notebooku, na ktorý budú pravdepodobne potrebovať tašku navyše. Pre tých, ktorí pracujú väčšinou s dokumentami a radi surfujú na internete sa v ponuke nájdu aj zariadenia kompaktnejších rozmerov, ktoré sa hravo zmestia medzi ostatné učebné pomôcky v taške.

     

     

    Ďalším dôležitým bodom vo výbere ideálneho notebooku pre študenta je pevnosť jeho konštrukcie, ktorá počas častého prenášania a používania aj vo vonkajšom prostredí čelí rôznym nástrahám. Ľahké a lacné materiály môžu znamenať problém pri menej šetrnom zaobchádzaní, ktoré môže skončiť v najlepšom prípade len kozmetickými vadami, no v najhoršom prípade technickým poškodením, ktoré môže ovplyvniť funkčnosť celého zariadenia. Pri podobnom výbere notebooku je najlepšia možnosť sa o kvalite jeho spracovania presvedčiť priamo v kamennej predajni, kde vám určite neujde ani najmenší detail. 

     

    Parametre zďaleka nie sú nepodstatné 

     

    Študenti vyžadujúci od svojho zariadenia vysoký výkon ho nemusia vždy potrebovať len na hry. Dôvodom takéhoto výberu môže byť študijný odbor, v ktorom si používané aplikácie vyžadujú vysoký výkon a plynulý chod systému. Do tejto kategórie môžeme zaradiť napríklad študentov, ktorí študujú grafický dizajn alebo programovanie. Ceny takýchto notebookov sa môžu vyšplhať za až za hranicu tisíc eur, kde ale za túto sumu študent dostane zariadenie, ktorého výkon mu pomôže splniť aj tie najnáročnejšie úlohy a navyše ho poteší aj možnosť zahrať si nové hry vďaka výkonným grafickým kartám a procesorom.

    Grafická karta a procesor ale zďaleka nie sú jediné dôležité parametre, ktoré ovplyvňujú výkon. Ďalším podstatným parametrom je kapacita operačnej pamäte (RAM), ktorej hodnota by nemala presiahnuť minimálne 4 GB. Táto hodnota je optimálna napríklad pre chod bežných kancelárskych aplikácií, surfovanie na internete a graficky nenáročné hry. Priemerná kapacita operačnej pamäte pre aktívne využívanie aj náročnejších aplikácií je v rozmedzí 6 až 8 GB. 

     Rovnako pevný disk má veľký vplyv na chod systému, pričom sú k dispozícií dva typy. Prvým typom je klasický pevný disk (HDD), ktorý má väčšinou veľkú kapacitu, priemerne od 320 GB do jedného terabajtu (1000 GB). Druhým typom je disk SSD, ktorý má narozdiel od klasického oveľa vyšší výkon, menší odber energie a vďaka tomu, že jeho vnútro neobsahuje žiadne mechanické časti je odolný voči pádom a nárazom. Jeho cenová hladina je ale o niečo vyššia a jeho kapacita pri cenovo dostupných zariadeniach neprekročí 120 GB. 

     

    Team BigON pre vás vybral

     

    Pre tých, ktorí vyžadujú vysoký výkon v prostredí náročných programov pre grafický dizajn, úpravu videí či programovanie sme vybrali dvojicu notebookov, ktoré svojimi parametrami a výkonom spadajú do tejto kategórie.

    Lenovo IdeaPad Y520-15IKBN  

    Dell Precision 3520 

    Množstvo študentov dennodenne pracuje s množstvom rôznych dokumentov. Či už sa jedná o tvorbu zaujímavých prezentácií, rôzne analýzy či písanie náročnej seminárnej práce, všetci jednoducho očakávajú výkon, na ktorý sa môžu spoľahnúť. Do tejto kategórie sme vybrali produkty, ktoré sú svojim výkonom optimálne pre prácu s kancelárskymi nástrojmi a surfovanie na internete. 

    HP x360 11  

    HP Notebook x2 10

    Dell Latitude E7240 

    Na záver sme pre vás vybrali notebooky, ktoré svojim výkonom optimálne spĺňajú obidve požiadavky. Sú vhodné ako na aktívnu prácu s kancelárskym softvérom, tak aj pre nenáročné práce s grafickými nástrojmi a svojou cenovou hladinou určite vyhovejú tým, ktorí nemajú zo začiatku veľký rozpočet na nákup drahšieho zariadenia.

    Lenovo IdeaPad 320S 

    Lenovo IdeaPad 100 

     Repasované notebooky predstavujú pre študentov cenovo dostupné zariadenia, ktoré sa svojim výkonom môžu rovnať novým kusom. Výhodou takýchto notebookov je ich pomer cena - výkon, v ktorom študenti dostanú kvalitné zariadenia so zárukou ako na nové kusy a ušetrené peniaze môžu ľahko využiť napríklad na nákup potrebného príslušenstva. Kúpou repasovaného notebooku navyše pripsejú k ochrane životného prostredia, nakoľko vďaka kompletnej obnove nakoniec notebooky neskončia ako súčasť elektroodpadu ale môžu ďalej plniť svoju dôležitú rolu pomocníkov v plnom nasadení. Samozrejmosťou je predinštalovaný operačný systém Windows zadarmo a technická podpora.