Lenovo ThinkPad Carbon X1

    Lenovo ThinkPad Carbon X1

    • Recenzie
    • Publikované 04.02.2022 22:34:05
    • Upravené 14.02.2022 13:24:55

    Lenovo ThinkPad Carbon X1

     

    Označenie ThinkPad určite netreba predstavovať, keďže sa jedná o úspešnú sériu notebookov od firmy Lenovo. Vždy sa vyznačovali pevným vyhotovením a slušným hardvérom. Aj v súčasnosti ich využíva veľa ľudí a nedajú na ne dopustiť. Rokmi prešli viacerými vylepšeniami a model na ktorý sa dnes pozrieme ma očaril od prvých momentov testovania. Táto rada notebookov sa vždy vyznačovala masívnou a pevnou konštrukciou. Pevnosť Lenovo zachovalo ale jeho hrúbka sa výrazne znížila až na hodnotu ultrabookov. Jeho váha ma tiež prekvapila, keďže váži len 1,14 kg. Jednoducho štýlový kúsok s pevnou konštrukciou a typickým podsvieteným logom ThinkPad.

     

     

    Poďme sa bližšie pozrieť na jeho parametre.

    Hardvérová výbava je viac než slušná. Začal by som procesorom. Je to modelová rada od spoločnosti Intel pod označením Intel Core i5-7300U. Maximálna frekvencia na ktorej dokáže pracovať je 2,6 GHZ. Doplnený je operačnou pamäťou RAM o hodnote 16 GB DDR3. To je zaujímavá hodnota a nehrozí spomalenie systému ani pri používaní viacerých programov naraz. Môžete sa naplno venovať vašim pracovným úlohám.

    Pevný disk patrí medzi tie najrýchlejšie na trhu. Nájdeme tu extra rýchly SSD disk s dostatočnou kapacitou až 512 GB. Bezpečne si naň uložíte všetky vaše dôležité dáta bez potreby rozšírenia. Grafická karta poslúži na bežnú prácu a konkrétne je to model Intel UHD Graphics 620.

    Výbava portov je nadštandardná ako sa na prémiový notebook patrí. Plusom sú dva USB-C porty nazývané aj Thunderbolt porty. Sú to moderné porty ktoré ponúkajú vysoké prenosové rýchlosti pri kopírovaní vašich dát. Externý monitor pohodlne pripojíte vďaka HDMI výstupu. Nechýba LAN konektor na stabilné pripojenie do siete. Moderné rozhranie USB 3.0 tu nájdeme osadené dvakrát. Pekným doplnkom z pohľadu bezpečnosti je vstavaná čítačka odtlačkov prsta. Je to praktické riešenie zabezpečenia. Z ďalšej výbavy môžem ešte spomenúť dostupnú čítačku pamäťových kariet a slot na sim kartu pre mobilné dátové pripojenie. Nechýba podsvietená klávesnica kde si môžete nastaviť dve úrovne podsietenia. Bežné technológie ako Bluetooth a Wi-Fi sú samozrejmosťou. Nechýba ani kvalitná web kamera.

    Výdrž batérie je nadštandardná a pri bežnej práci dosahuje okolo štyroch hodín. Samozrejme to závisí od celkové nastavenia notebooku.

     

     

    Keďže sa jedná o prémiový ultrabook ktorý je navyše extra odolný svoje uplatnenie nájde u náročného užívateľa. Výkonu má na rozdávanie a náročné programy hravo zvládne. Vojenská certifikácia na odolnosť, ktorou sa rada notebookov pod označením Thinkpad vyznačuje určite osloví najmä tých ktorý pracujú v exteriéri. Zvládne aj hrubšie zaobchádzanie vďaka spevnej konštrukcii použitým uhlíkových vláken. S váhou jedného kilogramu ani nebudete vedieť že ho máte vo svojej taške. Lenovo môžem výrazne pochváliť za tento unikátny notebook.

    Spoločnosť BigON ho predáva ako repasovaný počitač s 12 mesačnou zárukou. Súčasťou zariadenia je aj predinštalovaný operačný systém Windows 10 PRO.

    Bližšie informácie o tomto konkrétnom modeli nájdete tu.