Je kúpa repasovaného počítača ekologická?

    Je kúpa repasovaného počítača ekologická?

    Je kúpa repasovaného počítača ekologická?

     

    Možno ste sa aj vy zamysleli pri kúpe nového počítača, aký to ma vplyv na životné prostredie. Výpočtovú techniku si kupujeme na dlhšie obdobie, ale aj tak je dobré sa zamyslieť, aký to má vplyv v rámci ekologického hľadiska a dopadu. Určite ste už počuli pojem repasovaný počítač. Čo to ale v skutočnosti je? Jedná sa o plnohodnotné zariadenia, či už počítače alebo notebooky. V daných zariadeniach boli opotrebované komponenty vymenené, súčiastky kompletne prečistené a častokrát je výsledok na nerozoznanie od nového zariadenia. Avšak veľkým benefitom zadováženia repasovaného notebooku či počítaču je, že šetríme aj prírodu a naše životné prostredie.

     

    Kúpiť si nový a repasovaný notebook je rozdiel. Pri výrobe nového sa spotrebuje extra veľké množstvo energií. Naopak pri repasovanom notebooku sa len vymenia opotrebované časti a šetrne sa vyčistí. Nepoužije sa veľký počet obalových materiálov, tak ako je to pri novom balení.

     

    Čo ale kúpou repasovaného zariadenia vlastne získame? Veľké firmy po celom svete častokrát menia svoje počítače priskoro a tie by v našich domácnostiach mohli slúžiť ešte dlhé roky. Častokrát ide o prémiové zariadenia alebo takzvané ultrabooky. Vo výsledku tak vieme získať za extra výhodnú cenu kvalitné zariadenie, ktoré nám bude slúžiť ešte dlhú dobu. Kúpou takéhoto zariadenia teda výraznejšie šetríme životné prostredie.

     

    Plusom je, že kúpou repasovaného počítača získame záruku, podobne ako je to pri novom. Operačný systém je takisto pri väčšine produktov súčasťou zariadenia a tým pádom šetríme ďalšie financie. Spoločnosť BigON sa dlhé roky venuje predaju repasovanej techniky a majú veľký výber na svojom webe. Či už hľadáte počítač do domácnosti alebo kancelárie, určite nájdete ten správny. Nezabúdajú ani na hráčov alebo grafikov, ktorý potrebujú výkonnejšie stroje. Aj takýto náročnejší užívatelia si ľahko nájdu svojho favorita.

     

    Je teda vo výsledku kúpa repasovaného notebooku alebo počítača prospešná pre životné prostredie? S určitosťou sa dá povedať že ÁNO. Plusom je, že šetríme nielen našu peňaženku, ale zároveň kúpou takéhoto zariadenia znižujeme aj našu uhlíkovú stopu a to sa počíta.