HP OMEN 15-DC1003ne | NADUPANÝ STROJ

    HP OMEN 15-DC1003ne | NADUPANÝ STROJ

    • Recenzie
    • Publikované 18.03.2020 12:11:00
    • Upravené 21.05.2021 09:03:13

    Notebook HP Omen 15-DC1003NE

     

    Po dlhšej odmlke vám opäť prinášame recenziu, tentokrát na legendárny herný notebook, s ktorým si hranie užijete skutočne na maximum. Recenziu pre nás napísal Rado, nadšený fanúšik PC hier a študent grafického dizajnu.

     

     

     Prezentačné video od HP ukazuje notebook v plnej kráse a sile

     

    Notebook HP Omen 15-DC1003NE, ako všetky notebooky z rady Omen, sa drží tradičného a overeného dizajnu. Elegantná čierna farba spolu s červeným logom a doplnkami sa spolupodieľajú na zaujímavej vizáži.

    Telo notebooku je vyrobené s kvalitných a pevných materiálov. Kryt obrazovky  je pevný a upevnený na dvoch oddelených pántoch, ktoré ho držia stabilne bez akéhokoľvek hojdania.

    Efektne podsvietená klávesnica umocňuje pocit z nočného hrania. Na spodnej strane šasi sa nachádzajú protišmykové nožičky a pár ventilátorov účinne chránia tento nadupaný stroj. Celková váha predstavuje 3 kg, čo je vzhľadom k jeho výkonu úplne akceptovateľné.

    Výkon

     
    Nálepky výrobcov komponentov, ktoré notebook skrýva pod odolným a elegantným povrchom 

    Výkon si všimnete ihneď po zapnutí. V prvom rade ide o dokonalé vyladenie použitých komponentov. Od zatlačenia power buttonu, až kým som mohol zapnúť Adobe Photoshop, prešlo len 30 sekúnd  - čo je neuveriteľná rýchlosť.

    Je to možné vďaka šesť-jadrovému procesoru Intel Core i7-9750H a grafickej karte NVIDIA GeForce GTX 1660TI s 6GB pamäťou. Procesor a grafiku perfektne dopĺňa 16GB RAM, 256GB rýchleho SSD pre operačný systém a aplikácie a 1TB HDD na ukladanie vašich údajov.

    Samozrejme, notebook som testoval aj pri hraní hier:

    Využitie a teploty pri hraní najnáročnejších hier

    1920x1080, VSYNC OFF priemer
    CS: GO (2012) 250FPS
    GTA V (2013) 80FPS
    Fallout 4 (2015) 60-75FPS
    Battlefield 1 (2016) 75FPS
    Slime Rancher (2016) 150FPS
    Warhammer Vermintide 2 (2018) 90FPS
    Kingdom Come Deliverance (2018) 120FPS

    Ventilátory boli na môj vkus trochu hlučné. Po vypnutí hry tento zvuk pretrváva asi 1-2 minúty, až kým sa systém dostatočne neochladí.  Takisto vďaka uloženiu komponentov som vôbec nepocítil zvýšenie teploty v oblasti klávesnice a touchpadu, čo je veľké plus.
    Testy dopadli nad moje očakávania. Nie na všetkých testovaných hrách som bol schopný využiť 144Hz. Avšak, akonáhle som trochu znížil nastavenia, tak už som pocítil radikálny nárast FPS. Pri hraní nemal Notebook HP Omen 15-DC1003NE ani najmenšie problémy s prehrievaním vďaka páru ventilátorov, ktoré držali teplotu pod 70°C.

    Omen Command Centre

     
    Kvalitné podsvietenie klávesnice s voliteľnými farbami

    Jedná sa o produkt od značky HP Omen, čiže môžeme počítať s optimalizačným programom Omen Command Centre. V skratke, ide o softvér, ktorý optimalizuje systém podľa požiadaviek hry, ktorú práve hráte. Tento sa spúšťa osobitným tlačidlom na klávesnici. Pôsobí spoľahlivo a užívateľsky jednoducho.

    Zvuk

     
    Štýlové reproduktory umiestnené na ľavej strane zo spodu

     

    Notebook HP Omen 15-DC1003NE disponuje stereo reproduktormi, ktoré sú umiestnené na spodnej strane. Toto umiestenie dovoľuje zvuku odraziť sa od povrchu priamo k užívateľovi. Reproduktory podali chvályhodný výkon počas cutscén alebo hovoreného slova. Keď prišlo na akciu alebo výbuch, tak sa kvalita zvuku mierne zhoršila. Takéto problémy vyrieši 3.5 mm jack s kvalitným podaním zvuku.

    Displej

     
    Červené OMEN logo na pracovnej ploche

    Ak mám byť úprimný, toto je moja obľúbená časť celého notebooku. Dokonalosť je asi to slovo, ktorým by som opísal tento displej. Ponúka 15,6", Full HD rozlíšenie a 144Hz obnovovaciu frekvenciu, čo sa často na notebookoch nevidí. S kombináciou výkonných komponentov sa displej využíva naplno, takže obraz je perfektne ostrý a neuveriteľne plynulý.

    Klávesnica a touchpad

       
    RGB sa ukazuje v plnej sile pri nastaviteľnej farbe svietenia

     

    Prekvapilo ma prevedenie kláves na klávesnici, počas hrania alebo písania som vôbec nemal pocit, že píšem na notebookovej klávesnici. Podsvietenie sa delí na 4 programovateľné segmenty, ktoré si môžete naprogramovať podľa svojich predstáv. Veľmi podobne je na tom touchpad, ktorý som si ihneď obľúbil - predovšetkým jeho plochu, po ktorej pohybujete prstom. Tá bola nádherne plynulá a s 144Hz displejom vznikla úžasná kombinácia.

    Rozhrania

     
    Notebook má vo výbave aj nabíjací USB-C port

     

    Rozhrania a konektory sú umiestnené na zadnej strane spodného dielu. Obrovskou výhodou je USB-C, čiže sa môžete tešiť na rýchly prenos dát, pripojenie externého monitoru, rôznych hubov a zároveň napájať notebook cez jeden kábel.

    Na to som si veľmi rýchlo zvykol. No ak si nechcete kupovať dongly, alebo máte hardvér, ktorý nepodporuje systém USB-C, tak je tu pre vás široká škála konektorov v podobe:

    3x USB 3.0, 1x HDMI, 1x miniDP, 1x RJ45 a oddelený 3,5m headphone jack.

    Záver

    Počas celej doby používania som sa s notebookom cítil maximálne komfortne, až na zopár malých nedostatkov. Ako napríklad: kovový rám spodného dielu, ktorý je síce odolný, aj dobre vyzerajúci, ale po dlhšom používaní som zistil, že kvôli tomu, ako som sa o rám opieral, sa rýchlo zašpinil a už nevyzeral tak dobre.

    Toto však neplatí pre touchpad, ktorý takýto problém nemal - ten sa snažil držať čistý za každú cenu, a aj sa mu to podarilo.

    Po dlhšom zaťažovaní, ako hranie hier, alebo náročnejšej 3D grafike, sa začal prejavovať chladiaci systém, ktorý svoju robotu zvláda skvelo ale aj dosť hlučne. Ak by ste tento zvuk počúvať nechceli, tak v nastaveniach grafickej karty si môžete zapnúť optimalizáciu pre tichý chod - to mierne zníži výkon ale radikálne zníži aj úroveň hlasitosti.

    Notebook s takým výkon by bola škoda neotestovať aj grafickej práci, vzhľadom na to, že jeho 16GB RAM zvládal aj 4K video v RAW formáte. Pri tomto teste sa riadne zapotil, ale splnil úlohu tak, ako som očakával. 

    Suma sumárum: HP Omen zasa raz odviedol dobrú prácu a dokázal napchať obrovský výkon do malého dizajnového obalu.   

    Celkové hodnotenie

    Vzhľadom na malé nedostatky som bol nútený strhnúť bod v kategórii pohodlnosť, čo ma veľmi mrzí.

    Dizajn 10/10

    Výkon: 10/10

    Displej: 10/10

    Klávesnica a touchpad: 10/10

    Zvuk: 10/10

    Pohodlnosť: 9,5/10

    Prenosnosť: 10/10

    Chladenie: 10/10