Dokovacie stanice. Poznáte ich?

    Dokovacie stanice. Poznáte ich?

    • Tipy a návody
    • Publikované 21.07.2021 13:06:00
    • Upravené 24.08.2021 21:11:00

     Dokovacie Stanice

     

    Čo sú dokovacie stanice a na čo ich vieme využiť? Sú to zariadenia, ktoré nie sú až tak známe bežným používateľom. Štandardne ani nie sú súčasťou balenia vášho počítača. Skôr nachádzajú využitie vo firemnom sektore. Ale svoje opodstatnenie si nájdu i v domácnosti. Na čo takáto dokovacia stanica slúži? V podstate je to veľmi dobrý pomocník, ak sa chceme zbaviť všetkých káblov a pripojení na našom pracovnom stole. Po jej zakúpení už nikdy nebudete musieť hľadať kábel od napájania vášho notebooku. Svoj prenosný počítač jednoducho položíte na danú dokovaciu stanicu a tým je všetko vyriešené. Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása.

     

        

     

    Dokovacie stanice rozdeľujeme na dve základné kategórie. Tie čo sa pripájajú pomocou USB portu, alebo tie čo sa pripájajú ku konkrétnemu modelu notebooku. Osobitnou kategóriou sú PORT REPLIKÁTORY. Sú cenovo dostupnejšie. Ich hlavnou výhodou je ľahké pripojenie k externým zariadeniam, ako je napríklad monitor, myš alebo klávesnica.       

     

    A čo je hlavnou výhodou dokovacej stanice? Benefitom pri jej používaní je zväčšenie počtu vašich portov. Častokrát obsahujú väčší počet USB portov, VGA alebo Displayportov. Znamená to to, že v dostupnej cene získate výrazne väčšiu konektivitu. Veľkým plusom je praktické dobíjanie. Akonáhle položíte váš notebook na danú dokovaciu stanicu, začne sa nabíjať. Čo je v skutku praktické riešenie.

    V súčasnosti sa dokovacie stanice vyrábajú extra tenké. S hrúbkou len pár milimetrov. Sú zamerané na vašu bezpečnosť, pretože vedia automaticky uzamknúť váš počítač. Je to veľmi praktické. Bezpečnosť je pre každého z nás dôležitá.

    Vhodnú dokovaciu stanicu si vyberáte podľa výrobcu vášho notebooku. Šikovní zamestnanci v BigON vám radi poradia s výberom vhodným pre váš konkrétny model, pretože nie každý model dokážete pripojiť ku ktorejkoľvek dokovacej stanici a je fajn vybrať ten, ktorý sa Vám hodí.

     

    V súčasnosti prešli dokovacie stanice výraznou modernizáciou. Ich pripojenie sa extra zjednodušilo. Stačí jeden USB-C kábel alebo jedno zaklapnutie a všetko je pripojené. Váš počítač sa do pár sekúnd začne nabíjať a zároveň je pripojený do internetovej alebo firemnej siete. Jednoducho perfektné prevedenie.

     

    Komu by som dokovaciu stanicu odporučil?

     

    Je určená hlavne pre tých, ktorý hľadajú pohodlné využívanie svojho notebooku. Dnešné notebooky sú častokrát ultra tenké a neobsahujú ani dostatočný počet portov. Práve tu dobre poslúži dokovacia stanica. Využitie nájdu určite grafici, ktorí často pracujú s externými monitormi. Ten si jednoducho viete pripojiť k dokovacej stanici. A tak aj sledovanie filmov na veľkom monitore, namiesto primárnej malej uhlopriečky naberie oveľa väčší zážitok. Veľa z nás dnes pracuje z domu a hľadáme praktické riešenia. Jedným zacvaknutím je notebook pripravený na nabíjanie a zároveň sú aktívne všetky porty. Do pár sekúnd si tak vieme vytvoriť z notebooku stolový počítač a vychutnať si obľúbený film  na spomínanom veľkom monitore. Tak ako je výhodná kúpa obnovenej techniky, napríklad repasovaný notebook, repasovaný počítač, či LCD monitor, rovnako je to aj v prípade dokovacej stanice. Na webe bigon.sk si viete pohodlne prezrieť širokú ponuku a vybrať si to správne riešenie pre vás. Ich detailnejší prehľad nájdete na tomto linku.

    https://www.bigon.sk/kategoria/dokovacie-stanice-385