Dell Latitude E5550

    Dell Latitude E5550

    • Recenzie
    • Publikované 07.04.2020 12:10:00
    • Upravené 21.05.2021 09:02:37

    Dell Latitude E5550

    Na tento notebook som sa veľmi tešil, najmä kvôli jeho slim dizajnu a atraktívnemu displeju.
    Celý kryt je v čiernej farbe, doplnený sivým kovovým pántom na zadnej strane. Jeho malá hmotnosť je veľké plus pri prenášaní a cestovaní. Vzhľadom na použité kvalitné materiály, aj čo-to vydrží. O tom, že sa jedná o notebook na "ťažkú" prácu, niet pochýb. Ideálne, ak využijeme aj možnosť dokovania.

    Výkon


    Logo Dell pod displayom

    Začnime pekne od začiatku. Čas potrebný na zapínanie sa dostal ľahko pod 60 sekúnd, za čo môže 256GB SSD disk. S takou rýchlosťou sa dá očakávať aj slušný výkon, čo som aj hneď overil. Procesor Intel Core I5-5300U je síce staršia generácia, ale stále ponúkne slušný výkon, spolu s grafickou kartou Nvidia GeForce 830M. Kedže ma zaujímajú limity všetkých notebookov, ktoré testujem, preveril som aj tento na maximálnej záťaži, akú som bol schopný vytvoriť. Tu sú moje zistenia:

    Pri hrách podal Dell Latitude E5550 pomerne slušný výkon:

    1920x1080, VSYNC OFF priemer
    CS: GO (2012) 80FPS
    GTA V (2013) 50FPS
    Fallout 4 (2015) 30-50FPS
    Slime Rancher (2016) 60FPS
    Warhammer Vermintide 2 (2018) 45FPS

    Všetky hry boli testované na vyvážených nastaveniach a rozlíšení 1920x1080, s vypnutou vertikálnou synchronizáciou.

    Ale tento notebook nie je primárne určený na hranie hier. Preto som na ňom skúsil aj editovať
    Full HD video. Strihanie prebehlo bez sekania, veľmi komfortne. Až keď prišlo na korekciu farieb, tak sa výkon začal strácať. Aj napriek tomu som bol schopný video dokončiť pomerne hladko.

    Klávesnica a touchpad


    Pohodlná a kvalitná klávesnica s trackpointom 

    Klávesnica, ktorou je tento notebook vybavený, je jedna z tých lepších. Vyšší profil kláves je úžasný, ocenil som to najmä pri dlhšom písaní. Je to obrovská výhoda, vďaka tomu som robil oveľa menej preklepov a to hlavne v noci, kedy ma zachránilo podsvietenie.

    Čo ma veľmi potešilo, bola prítomnosť multimediálnych tlačidiel na klávesách v najvyššom rade. Tieto síce fungujú súčasne so stlačením Fn, ale Dell Latitude E5550 ponúka aj skvelú možnosť uzamknúť Fn, aby sme ho nemuseli neustále stláčať.

    Na druhú stranu; touchpad si tiež viedol celkom slušne, ale na jeho polohu som si zvykal pomerne dlho. Je umiestnený dosť vysoko, preto sa mi stávalo, že namiesto kliknutia som zatlačil na jeho kryt. Notebook je vybavený aj trackpointom, ktorý môžete využiť namiesto touchpadu.

    Displej


    BigON Logo na pracovnej ploche

    Pekný Full HD panel s dobrými pozorovacími uhlami je úplne na mieste, ohraničený celkovo veľkým rámikom. Na displej sa mi pozeralo prekvapivo dobre. Farby sú silné, nechýba kontrast a ani ostrosť. Samozrejme, antireflexný povrch je obrovské plus. Takisto, nezaostáva ani svetelnosť.

    Zvuk

    Je mohutný, basový a čistý, presne tak, ako by to malo byť. Dokonca, ani pri 100% hlasitosti som nepocítil pokles kvality. Dell Latitude E5550 využíva pár reproduktorov na spodnej strane, takže zvuk sa musí odraziť ku vám, čo vytvára dokonalý stereo efekt, najmä pri pozeraní filmov, kde som výbuchy poriadne "pocítil". Čo by to bol za notebook, bez headphone jacku so slušným podaním zvuku?

    Rozhrania


    Rozloženie portov na zadnej strane

    Možnosti sú naozaj široké: 3x USB port, z toho dva na zadnej strane, spolu s RJ45, VGA, HDMI a vstupom pre napájanie. Myslím, že to je slušný výber, ale ak by niekomu bolo málo, tak odporúčam využiť možnosť pripojenia do dokovacej stanice.

    Čo je obrovská výhoda, je čítačka SD a SC kariet. Nie je nič jednoduchšie, ako vytiahnuť kartu z fotoaparátu, a dať ju rovno do notebooku, bez toho, aby som hľadal externú čítačku.

    Záver

    Ako by som zhodnotil tento notebook pár vetami? Nazval by som ho "business notebook": je tenký a pomerne ľahký, váži len 1,5 kg, so super výkonom na jeho cenovú kategóriu. Je vyrobený s kvalitných materialov, ktoré fungujú presne tak, ako majú, bez ohýbania alebo vŕzgania. Výdrž je v norme očakávaní, a dosť sa odvíja podľa toho, čo na ňom budete robiť. Ja som sa dostal na pár hodín pri práci vo Worde a hrajúcou hudbou.

    Notebook Dell Latitude E5550 je dokonalý stroj pre študentov, ľudí pracujúcich z domu na Home Office, cestovateľov.

    Celkové hodnotenie:

    Notebook má na jeho cenovú kategóriu parádny výkon - o tom sa ani nemusíme baviť  - ale niekedy by sa hodilo aj viac.

    Dizajn: 10/10

    Výkon: 9/10

    Displej: 10/10

    Klávesnica a touchpad: 9,5/10

    Zvuk: 10/10

    Pohodlnosť: 10/10

    Prenosnosť: 10/10