Boriči mýtov (obnovená technika) – očami predajcu

    Boriči mýtov (obnovená technika) – očami predajcu

    • Recenzie
    • Publikované 20.03.2017 12:36:00
    • Upravené 17.01.2020 12:33:56

    Čoraz viac ľudí začína preferovať výpočtovú techniku, ktorá je používaná alebo repasovaná. Teší ma, že tento trend sa začína objavovať aj u nás, kde sú ľudia k používaným veciam pomerne odmeraní a ich myslenie je konzervatívne.

    Áno, bolo obdobie, kedy som myslel podobne. Najmä v období, kedy som svet videl očami jednoduchej optiky, „čo je nové, to je dobré“, alebo „je to výkonné a lacné a teda dobré“. Je to v úplnej prirodzenosti človeka, že chce to najlepšie za najnižšiu cenu, ale …. čo ak tá najnižšia cena je stále príliš nedostupná za kvalitu, čo by sme chceli?

    Obnovená technika

    Repasovaná, obnovená alebo používaná, doplňte si terminológiu aká sa vám páči. Podstatou obchodu s repasovanou technikou je priniesť na trh modely výpočtovej techniky, ktoré v nedávnej minulosti tvorili kvalitatívnu a výkonnostnú špičku za veľké peniaze, dnes za veľmi príjemnú nízku sumu.

    Čo sa stalo s atribútmi, ktoré som spomenul KVALITA, VÝKON, CENA, VYBAVENIE.

    Pozor, čísla s ktorými sa budem v nasledujúcich odstavcoch zaoberať, berte iba vyslovene ako fikciu, realita je trošku komplikovanejšia, lebo do nej vstupuje aj marža výrobcu, dovozcu, distribútora, obchodníka…. Slúžia mi iba na lepšie vysvetlenie problematiky repasovanej techniky.

    Porovnávame repasovaný produkt v pôvodnej cene povedzme 1 tis € versus nový produkt v hodnote 300 €. (neberieme do úvahy maržu, DPH a ani neskúmam reálne ceny produktov)

    • VÝKON (hardvérové vybavenie)

    Dnešný nový produkt vymyslím si, napríklad v hodnote 300€ ponúka výkon v hodnote 100€.

    Repasovaný produkt ponúka výkon v hodnote 150€ – 200€ a viac eur.

    Je to z toho dôvodu, že behom pár rokov sa začali vyrábať výkonnejšie komponenty a preto sa aj najvykonnejší repas presunie do výkonu strednej triedy alebo i nižšej výkonnostnej triedy (záleží od konfigurácie).

    SKÓRE: 1:0 pre pre obnovený produkt

    • VYBAVENIE

    Nový notebook ponúka OS Windows v hodnote 100 €.

    Repasovaný produkt ten istý operačný systém v špeciálnej licencii Refurbished v hodnote 100€.

    SKÓRE: 1:1 remíza

    • KVALITA

    Nový produkt v hodnote 300 € z toho (100 je sofvér a 100 je výkon) ponúka kvalitu v hodnote 100 €. Za túto kvalitu výrobca ručí medzinárodnou zárukou zväčša v dĺžke 1 rok (legislatívne u nás natiahnutá na 2 roky) Ide o plastové vyhotovenie, mäkké šasi, menej účinné chladenie….

    Obnovený produkt v hodnote 300 € ponúka kvalitu v hodnote 600 €. (lebo úplne nový stál trebárs 1000 eur - z 1 tis som odrátal 100 € na softvér a 150 € na výkon, amortizácia vekom napríklad 20 % a výsledné číslo je 600 €) Za túto kvalitu ručí výrobca pri novom produkte v dĺžke trvania záruky 3 roky, dnes je ako obnovený produkt so zárukou 2 roky. Ide o zväčša kovové pevné šasi, účinné chladenie, rôzne iné vychytávky typické pre vyššiu triedu napr. integrovaný 3G modem a podobne.

    SKÓRE: 1:0 pre obnovený produkt

    • DNEŠNÁ CENA

    Oba porovnávané produkty stoja dnes 300 €. Na jednej strane nový produkt nízkej triedy s nízkou životnosťou a na druhej strane profesionálne renovovaný produkt, ktorý vyzerá vo veľa prípadoch ako nový s kvalitou niekoľko násobne presahujúcou kvalitu nového lacného.

    Tak čo myslíte? Zmenil sa váš pohľad na obnovený produkt po tomto, veľmi zjednodušenom príklade? Mne sa zmenil ten pohľad už dávno.

    Máte alebo uvažujete aj vy o nejakom obnovenom počítači?