Ako vyberať grafickú kartu? Je ten najlepší čas

    Ako vyberať grafickú kartu? Je ten najlepší čas

    zdroj: flickr.com
    • Tipy a návody
    • Publikované 21.03.2019 12:41:00
    • Upravené 10.02.2020 20:32:34

    Je na čase investovať do lepšej grafickej karty. Ak ste nejaký čas čakali, kým ceny klesnú, alebo na novú kartu so správnymi parametrami, momentálne máte viacero možností. Trh ponúka drahé karty ako silné RTX 2080 a 2080 Ti od Nvidia či AMD Radeon VII, ale aj grafiky za prijateľnú cenu, ako Nvidia GTX 1660 a AMD RX 580. Mierne zlepšenie oproti vašej súčasnej zostave nebude stáť veľa, ak však máte dosť peňazí na útratu, možnosti na upgrade sú prakticky neobmedzené.

    Nájsť tú správnu grafickú kartu je stále náročný proces, ale rozhodnutie čo a kedy kúpiť je oveľa jednoduchšie, než tomu bolo pred niekoľkými mesiacmi. Pri rozhodovaní vám však pomôžu tieto tipy.

    STANOVTE SI ROZPOČET A NEPODLIEZAJTE HO

    Grafické karty sú zvyčajne najdrahším komponentom v počítači. Našťastie ich netreba meniť často, ak nakupujete s rozumom.

    Ak ste si ešte nekúpili grafickú kartu, máte dobré výhliadky ušetriť pár desiatok či stovák eur alebo dostať za rovnakú sumu výkonnejšiu kartu, než tomu bolo pred pár mesiacmi. Ak chcete nadovšetko ušetriť, zvážte kartu Nvidia GTX 1660 od 240€, alebo GTX 1660 Ti od 290€. Sú to momentálne najdostupnejšie grafické karty najnovšej generácie od Nvidia. Obidve ponúkajú slušný nárast výkonu oproti staršej GTX 1060, aj keď najväčší rozdiel vo výkone je oproti starším kartám série 9xx. Ak máte väčší rozpočet, vyplatí sa vám skôr našetriť na karty ako RTX 2060 či RTX 2070.

    Čakať s nákupom a našetriť si na kartu, ktorú chcete (nemýlte si s kartou, ktorú si môžete dovoliť), stojí naozaj za to. Pri kúpe najlacnejšej karty riskujete, že minimálne zlepšenie výkonu a neskoršia nutnosť ďalšieho vylepšenia vás v súčte výjde viac, ako si rovno našetriť na výkonnejšiu grafiku.

    NA ČO CHCETE GRAFICKÚ KARTU VYUŽIŤ?

    Len málo programov a hier vyžaduje enormný výkon, aký ponúkajú špičkové grafické karty. Nie je preto úplne nevyhnutné investovať do novej grafickej karty mimo váš rozpočet. Populárne hry ako League of Legends, Fortnite, Dota 2, Cuphead či Overwatch zvládnu (so zmiešanými výsledkami) aj niektoré integrované grafické karty dodávané s procesorom. Aj lacná grafická karta s nižším výkonom dokáže násobiť herný zážitok.

    Karty ako Nvidia GeForce GTX 1050 či AMD Radeon RX 560 sú postačujúce pre bežné hranie, ak nechcete prekročiť rozpočet 150€. Myslite však na to, že tieto karty nezvládnu najnáročnejšie hry na vyšších ako minimálnych nastaveniach či pri Full-HD rozlíšení.

    GTX 1660 či RX 580 sú krokom vpred, obidve sú schopné grafiky pri cene okolo 200€. Mali by zvládnuť väčšinu moderných hier pri stredných až vysokých detailoch. Ak plánujete utratiť podobnú sumu, ocitnete sa na rozhraní. Kúpiť teraz za 200€, či si pár mesiacov počkať a našetriť na výkonnejšiu RTX 2060 do 400€ alebo RTX 2070 za niečo málo cez 500€? Tieto grafiky totiž ponúkajú výraznejší skok oproti lacnejším kartám a v budúcnosti lepšie zvládnu stále náročnejšie herné tituly.

    Ak hľadáte tú absolútnu špičku, čo sa fps a úrovne detailov týka, pripravte sa na vyššiu cenu. RTX 2080 od 700€ patrí medzi to najlepšie, čo trh ponúka. Zďaleka však nie je jediná. AMD Radeon VII v porovnateľnej cene prekonáva RTX 2080 vo veľkosti pamäte RAM (16GB proti 8GB), a ako ste možno uhádli, je schopnou voľbou pri hraní v rozlíšení 4K. Avšak podobne, ako technológia ray-tracing pri kartách RTX, ani vysoká pamäť RAM sa zatiaľ neprejavuje vo výrazne lepšom zážitku z hrania. Ak však pre vás peniaze nie sú prekážkou, smerujte pozornosť k zatiaľ najvýkonnejšej (a najdrahšej) karte Nvidia RTX 2080 Ti. Ceny sa pohybujú na úrovni 1200€ za kus.

    Pri voľbe karty z rady RTX, či inej z vyššie zmienených, výrobcovia ako Asus, EVGA a Zotac ponúkajú vlastné alternatívy, ktoré sú zvyčajne o niečo lacnejšie než tie priamo od Nvidia či AMD. Rozdiel v cene môže byť aj 100€, avšak na trhu sú aj drahšie varianty, zvyčajne s vylepšeným chladením či základnou frekvenciou.


    AKÝ MONITOR VYUŽÍVATE?

    Benefity a limity grafických kariet nie sú také výrazné pri Full-HD rozlíšení, ako pri 1440p či 4K. Ak plánujete v budúcnosti investovať do kvalitného monitoru, mali by ste to zohľadniť pri kúpe grafickej karty. RTX 2060 a RTX 2070 sú solídne herné grafické karty pri rozlíšení 1440p, so stabilnými fps. Avšak ak plánujete prechod na hranie v 4K, investícia do RTX 2080 a 2080 Ti pre vás znamená lepšiu hodnotu z dlhodobejšieho hľadiska.

     

    Zdroj: theverge.com

    Zdroj foto: flickr.com, pixabay.com