5 tipov, ako zvýšiť výkon vášho PC

    5 tipov, ako zvýšiť výkon vášho PC

    • Tipy a návody
    • Publikované 05.01.2017 15:18:02
    • Upravené 09.05.2018 15:35:01

    Stalo sa vám už niekedy, že váš počítač bol tak trochu „pribrzdený“? Vedeli ste, že výkon počítača možno ovplyvniť aj tým, ako svoj počítač alebo notebook používate, teda používateľskými zvykmi? 

    Čo sa týka výkonu počítača, veľa používateľov si podľa nášho prieskumu sťažuje aj na operačný systém, ktorý sa im zdá byť pomalý a tak nevyhovujúci. V dnešnej dobe internetu je potrebné taktiež dbať na to, ktoré programy získané z internetu sa majú nainštalovať a ktoré nie. Dokonca aj pri inštalovaní oficiálneho softvéru sa môže nainštalovať softvér, ktorý nebudete potrebovať a stane sa otravným. V tomto prípade treba dávať pozor, ktoré polia v jednotlivých krokoch inštalácie sú zaškrtnuté. Pokiaľ nie je problémom len softvér, ale do hry sa zapája aj skutočne slabý výkon hardvéru, je možnosť uvažovať o zakúpení výkonnejších komponentov do vášho PC.

    1. Vyčistite si svoj operačný systém: Pre zachovanie optimálneho výkonu je dôležité udržiavať operačný systém v “čistote”. K tomuto vám pomôže freeware (program na stiahnutie a používanie zdarma) s názvom CCleaner pre Windows. Je to výkonná aplikácia, ktorá vám pomôže odstrániť nepotrebné súbory, ktoré môžu zbytočne zaťažovať váš počítač. Tento program umožní operačnému systému Windows bežať rýchlejšie, zväčší efektívnosť a uvoľní aj miesto na disku. Program si môžete zdarma stiahnuť z domovskej stránky www.pifirorm.com

    2. Odinštalujte nepotrebný softvér: Nepotrebný softvér rôzneho druhu môže značne pohltiť výkon, ktorý potrebujete na vykonávanie svojej práce s počítačom. Je to spôsobené tým, že rôzny nepotrebný softvér beží na pozadí operačného systému tak, že o tom ani nemusíte vedieť. Otvorte si svoj Ovládací panel v systéme, ďalej kliknite na položku “Pridať alebo odstrániť programy” a odstráňte programy, ktoré nepožívate a v budúcnosti ani nebudete používať.

    3. Zakážte programy pri štarte: Programy spúšťané pri štarte  majú značný vplyv na zapnutie počítača a spustenie operačného systému tak, aby sa dalo na ňom pohodlne pracovať. Zakázať spustenie zbytočných, nepotrebných, či dokonca škodlivých programov je možné taktiež pomocou odporúčaného softvéru z bodu 1, ktorým je CCleaner.

    4. Odstráňte škodlivý softvér: Škodlivý softvér, označovaný ako malware, môže spôsobovať závažné straty výkonu vášho počítača. Patria sem napríklad vírusy, trójske kone, spyware a adware. Malware sa v dnešnej dobe šíri a do počítača dostáva prostredníctvom internetu. Riešením, ako sa malwaru zbaviť, je použiť jeden z dostupných anti-malwarových softvérov, ako je napríklad softvér Ad-Aware, ktorý si môžete stiahnuť zdarma z domovskej stránky softvéru www.lavasoft.com

    5. Zvýšte kapacitu operačnej pamäte: Dostatočná kapacita operačnej pamäte (RAM) je dôležitá pri behu viacerých programov súčasne a taktiež pri hraní počítačových hier. Viac operačnej pamäte znamená menej času na spracovanie údajov, t.j. komunikáciu s pevným diskom, kde sa v konečnom dôsledku zvýši výkon. Pri tomto kroku sa poraďte so svojim predajcom, pretože konkrétne zariadenia vyžadujú konkrétne typy operačných pamätí.

    Veríme, že vám poskytnuté tipy pomôžu pri každodennej práci na vašom počítači. Vedeli ste, že výrazne zrýchliť váš notebook pomôže aj výmena klasického HDD disku za disk SSD? Pokiaľ si nie ste istí, ktoré kroky budú pre vás najvýhodnejšie, odporúčame obrátiť sa na dodávateľa vašej výpočtovej techniky, ktorý vám ochotne a veľmi rád so zrýchlením počítačov pomôže :)

    Pre zrýchlenie vášho počítača, neváhajte kontaktovať naše servisné oddelenie na čísle +421 48/399 60 30, radi vám pomôžeme, budeme sa na vás tešiť :)